Start se povedl. Češi zvládli federální derby a mají první tři body

Start se povedl. Češi zvládli federální derby a mají první tři body

Neděle přinesla velký start pardubického šampionátu pod hlavičkou IIHF, čeští hokejisté prožili svůj vstup ve federálním derby proti Slovensku. Utkání měli po většinu času ve svých rukou a přestože východní sousedé na gólový stav dotírali, nakonec Češi dotáhli zápas do vítězného konce. V pondělí je čeká velká bitva s obhájcem titulu – Spojenými státy.

Nesmírně důležitý, nakonec snad i klíčový pro celý výsledek, byl průběh první části. Čeští hokejisté trpělivě čekali na své šance a jakmile šli do první přesilovky, využili ji k vedení, byť gól Michala Šima padl až těsně po jejím konci. Hned v deváté minutě na jeho práci navázal Martin Vozdecký a pro Čechy vypadalo vše ideálně.

Soupeř se ale zvedl, zkraje druhé čtvrtiny zásluhou Lukáše Růžičky snížil. Česká reakce ale na sebe nenechala dlouho čekat a vzal si ji na svědomí po nádherné akci Zdeněk Čáp. Ještě před polovinou zápasu ale reagoval Jakub Ručkay kontaktní brankou na 2:3.

Desetiminutová přestávka ovšem národnímu týmu jednoznačně pomohla. Pak totiž přišla další přesilovka a přesně s jejím koncem přesný zásah Patrika Šebka. Čeští hokejisté tak znovu vedli o dvě branky a i když Slováci v některých momentech zle dotírali na skóre, do bodového rozdělení už zasáhnout nedokázali. V poslední minutě totiž ještě do prázdné brány mířil Vladimír Kameš a bylo rozhodnuto.

Slovensko – Česká republika 2:5 (0:2, 2:1, 0:1, 0:1)

Branky a asistence: 14. Růžička (Šimůnek), 23. Ručkay (Šimůnek, Preisinger) – 6. Šimo (Vozdecký, Strýček), 9. Vozdecký (Šimo, Šebek), 15. Čáp (Šimo, Loskot), 28. Šebek (Strýček, Vozdecký), 48. Kameš (Cik, Brož).

Slovensko: Ondrejka – Preisinger, Novajovský, Růžička, Šimůnek – Jaško, Novák, Holovič, Prokop – Mrázik, Ručkay, Šiller, Haring.

Česká republika: Salfický – Strýček, Šebek, Vozdecký, Šimo – Kameš, Cik, Buchtele, Brož – Šenkeřík, Čáp, Loskot, Kubica – Bernad, Hrazdira.

Další zápasy TOP divize

V dalších zápasech elitní skupiny nezklamal obhájce titulu ze Spojených států, který nastřílel Britům deset gólů. Kanada v těsném souboji předvedla obrat proti Německu, Finové v severském derby přehráli Švédy díky třígólové poslední části.

Velká Británie – USA 3:10 (1:1, 0:5, 1:3, 1:1)
Kanada – Německo 3:1 (1:1, 0:0, 1:0, 1:0)
Finsko – Švédsko 7:4 (0:0, 2:1, 2:3, 3:0)

Zápasy Divize I

Brazílie – Rakousko 0:8 (0:2, 0:1, 0:1, 0:4)
Lotyšsko – Slovinsko 4:9 (1:1, 0:2, 2:3, 1:3)
Austrálie – Chorvatsko 2:4 (0:0, 0:4, 1:0, 0:0)
Maďarsko – Japonsko 4:3sn (0:2, 0:0, 1:0, 2:1 – 0:0)