Očekávanou bitvu pro sebe dvě minuty před koncem utrhli Američané

Očekávanou bitvu pro sebe dvě minuty před koncem utrhli Američané

Po vítězném utkání se Slovenskem čekal na šampionátu IIHF domácí reprezentanty o poznání silnější soupeř – hlavní favorit na zlato, obhájce loňského titulu ze Spojených států. Utkání nabídlo několik tváří. Češi hned dvakrát dotáhli dvoubrankovou ztrátu, jenže nakonec přece jen museli sklonit hlavy.

Úvodní část se nesla v poměrně vyrovnaném duchu. Byť se oba soupeři dostali do několika zajímavých pozic, na první branku se čekalo. Přišla až v 19. minutě, kdy parádní individuální akcí uspěl Matt White. Tentýž hráč pak náskok Američanů navýšil, ale ještě před poločasem Martin Vozdecký snížil.

Hned po přestávce se navíc český šikula s osmičkou na zádech prosadil znovu a najednou bylo vyrovnáno! Stav 2:2 ale nevydržel dlouho, pouze minutu a šest sekund, než Tyler Spezia další rychlou akcí nachytal českou obranu. Chvíli poté navíc přesilovku využil Patrick Lee a zase to bylo o dva.

Národní tým pro důležitý zápas doplnil Aleš Hemský, který do Pardubic přijel doslova pár desítek minut před jeho startem. Právě on byl sice jedním z nejaktivnějších hráčů, ale přesto se dlouho zdálo, že Češi už ztrátu znovu smazat nedokážou.

Času ale pořád zbývalo dost a svěřenci trenéra Petra Hemského nakonec šanci dostali. V početní výhodě uzavřel hattrick Martin Vozdecký a když ho přesně po minutě napodobil Patrik Šebek, celá ČEZ Arena byla na nohou – 4:4!

Další přesilovku ale čeští hokejisté nevyužili, a toho museli pořádně litovat. V čase 46:18 totiž Matt White rovněž završil hattrick a Spojené státy už hektický závěr přežily. Vítězství si možná přece jen zasloužily, nicméně vývoj střetnutí jasně prokázal, jak vyrovnané v Pardubicích budou boje o cenné kovy. Češi uzavřou program základní skupiny v úterý od 18 hodin zápasem proti nováčkovi z Velké Británie.

USA – Česká republika 5:4 (0:0, 2:1, 2:1, 1:2)

Branky a asistence: 19. White (Spezia, Burnett), 22. White (Spezia), 26. Spezia (Burnett, Rodriguez), 28. Lee (White), 47. White (Spezia, Rodriguez) – 24. Vozdecký (Šebek, Šimo), 25. Vozdecký (Strýček), 42. Vozdecký (Strýček, Šimo), 43. Šebek (Hemský).

USA: Kuhn III – Cadiz, Noe, Lee, Kettler – White, Spezia, Rodriguez, Burnett – Thompson, Kavaya, Novak, Siemer.

Česko: Salfický – Strýček, Šebek, Vozdecký, Šimo – Kameš, Hemský, Buchtele, Brož – Čáp, Šenkeřík, Loskot, Kubica – Bernad, Hrazdira, Cik.

Další zápasy TOP divize

Turnaj už má svého černého koně, který se rázem stal horkým adeptem na nejvyšší příčky. Finové si po Švédech poradili i s Kanadou a už mají jisté prvenství ve své skupině! To výběr Tří korunek měl znovu velké problémy, nicméně proti Němcům nakonec dokonal obrat v prodloužení. Česká skupina pak nabídla jasný triumf Slováků nad nováčkem z Británie.

Kanada – Finsko 3:5 (2:1, 0:1, 1:2, 0:1)
Slovensko – Velká Británie 7:1 (2:0, 3:1, 0:0, 2:0)
Švédsko – Německo 4:3 pp. (1:1, 1:0, 0:2, 1:0 – 1:0)

Zápasy Divize I

Austrálie – Lotyšsko 5:1 (0:0, 0:1, 3:0, 2:0)
Maďarsko – Brazílie 3:6 (1:1, 1:1, 1:1, 0:3)
Slovinsko – Chorvatsko 5:0 (0:0, 1:0, 1:0, 3:0)
Rakousko – Japonsko 8:2 (1:0, 2:0, 1:2, 4:0)