Hradec v závěru zvrátil sérii a jde dál, Olomouc končí!

Hradec v závěru zvrátil sérii a jde dál, Olomouc končí!

To byl boj! Hokejisté Olomouce a Hradce se rvali až do poslední vteřiny, Východočeši ale předvedli lepší závěrečný sprint. Čtyřmi góly v poslední pětiminutovce druhého mače rozhodli o srovnání série, chvíli nato navázali v rozhodujícím prodloužení. Po dvou a půl minutách hry poslal Hradecké do další fáze sezóny Filip Kuťák!

Po první čtvrtině přitom nasvědčoval průběh zápasu spíše opaku. Olomoučtí se totiž během ní prosadili hned dvakrát a Východočeši byli v roli týmu, který musel dotahovat. Jakub Cik totiž z první přiklepl do otevřené klece, v poslední vteřině úvodní části pak od tyče skóroval Michal Šimo – 0:2. 

Hradec však využil krátké pauzy k týmové poradě a 15 vteřin po obnovení hracího kolotoče snížil na 1:2. Konkrétně to byl Filip Kuťák, kdo z vrcholu brankoviště uklidil touš do sítě. To se ale nelíbilo Moravanům, kteří se nechtěli nechat lehce dostihnout, a tak Východočechům cestu za srovnáním znovu zkomplikovali. V 18. minutě se prosadil Tomáš Sršeň, který vrátil Orlům dvougólový náskok.

Ten ale vzal za své na přelomu 26. a 27. minuty. Tak málo času totiž stačilo domácímu celku k tomu, aby vsítil dvě branky a dostal se ke kýženému srovnání! Hlavní měrou se na tomto vyrovnání podíleli střelci Jakub Novák Filip Kuťák, po jejichž zásazích svítilo na tabuli skóre 3:3. Jenže euforie nevydržela Hradci ani do přestávky. Olomoučtí totiž dostali k dispozici početní výhodu, kterou David Roupec přetavil v další moravské vedení – 3:4.

Jenže to nejlepší číslo si nechali hradečtí hokejisté až do závěrečného dějství. Během pěti minut vsítili rovnou čtyři branky a úplně tím otočili vývoj duelu! Na další vyrovnání Filipa Kuťákaještě zareagoval gólem na 5:4 Michal Šimo, to ale bylo z olomoucké strany vše. 

Naopak ta východočeská předvedla skvělé finále. Necelou minutu po olomoucké brance srovnal na 5:5 kapitán Aleš Půlpán a jako správný vůdce se ukázal ještě o další chvíli později. Ve 47. minutě totiž znovu překonal olomouckého gólmana a poslal Východočechy do vedení 6:5. Orlové zkoušeli v závěru ještě power-play bez brankáře, ta ale skončila s opačným účinkem. Lukáš Novák trefil prázdnou klec a po hradecké výhře 7:5 byl stav čtvrtfinálové série srovnán na 1:1.

Místo klasického třetího klání tak o postupujícím mělo rozhodnout desetiminutové prodloužení, případně nájezdy. Hradečtí do nastavení šli dobře naladěni z povedené stíhací jízdy, naopak Olomouci psychická pohoda scházela. A to se ukázalo dvě a půl minuty po startu prodloužení, kdy si vzal kotouč na starost Filip Kuťák a svým pátým gólem sobotního dne rozhodl sérii. Hradec Králové zvítězil ve čtvrtfinále 2:1 na nájezdy a jeho cesta sezónou pokračuje na závěrečný turnaj. Naopak Olomouc v letošním ročníku končí.

Aleš Půlpán (kapitán ILHK Hradec Králové): „Rozhodujícím faktorem bylo podle mě to, že jsme na tom byli fyzicky líp. Přišlo nám, že od poloviny zápasu Olomouc hodně uvadala, takže jsme si říkali, že budeme rychle otáčet hru a víc bruslit. Zaplať pánbůh se nám všem crossfit vyplatil. V rozhodujícím prodloužení už jsme byli psychicky nahoře a cítili jsme, že máme i fyzicky navrch. Všichni jsme věřili, že postup dotáhneme.“

Pavel Handl (trenér IHC Eagles Olomouc): „Zápas jsme si prohráli sami. Vedli jsme 3:1, ale přestali jsme bruslit a během minuty dostali dva góly, což asi rozhodlo. Utkání jsme poté znovu otočili, po naší lajdácké chybě jsme ale dostali gól na 5:5 a o té poslední brance už se ani nebavím. Soupeř hrál velice dobře a gratuluji mu k postupu.“



15.06.2019 14:00| Čtvrtfinále| Třeběchovice| 21 diváků
ILHK Hradec Králové
ILHK Hradec Králové
IHC Eagles Olomouc
7:5
IHC Eagles Olomouc
Přesilové hry: -:- | PPG: 1:1 | SHG: 0:0
Rozhodčí: Tomáš Veselý, Jan Pechánek

Branky

1. perioda
Čas Tým Typ Skóre Střelec Asistence
06:29IHC Eagles Olomouc-0:1Jakub CikBaptiste Boitard
11:59IHC Eagles Olomouc-0:2Michal ŠimoLukáš Cik, David Roupec
2. perioda
Čas Tým Typ Skóre Střelec Asistence
12:45ILHK Hradec Králové-1:2Filip KuťákTomáš Půlpán
17:28IHC Eagles Olomouc-1:3Tomáš SršeňJakub Čuřík, Michal Šimo
3. perioda
Čas Tým Typ Skóre Střelec Asistence
25:19ILHK Hradec Králové-2:3Jakub NovákLukáš Novák, David Malík
26:05ILHK Hradec Králové-3:3Filip KuťákAleš Půlpán, Lukáš Kastner
32:43IHC Eagles OlomoucPPG3:4David RoupecJakub Čuřík
4. perioda
Čas Tým Typ Skóre Střelec Asistence
43:38ILHK Hradec KrálovéPPG4:4Filip KuťákAleš Půlpán, Tomáš Půlpán
44:05IHC Eagles Olomouc-4:5Michal ŠimoJakub Čuřík
44:57ILHK Hradec Králové-5:5Aleš PůlpánFilip Kuťák, Lukáš Kastner
46:54ILHK Hradec Králové-6:5Aleš PůlpánTomáš Půlpán
47:59ILHK Hradec Králové-7:5Lukáš Novák