Starší žáci Hradce Králové slaví titul, ve finále přehráli Zlín. Kdo bere bronz?

Starší žáci Hradce Králové slaví titul, ve finále přehráli Zlín. Kdo bere bronz?

Víkend v Přerově přinesl parádní mládežnický inline hokej a všechny sady medailí jsou rozdány. Jako poslední se o cenné kovy poprali v neděli večer starší žáci. Po dopoledních semifinále se do boje o zlato probojovaly Hradec Králové a Zlín. Valaši vedli v bitvě o titul o dvě branky, ale soupeř se dokázal zvednout a průběh duelu dokráčel. Po výhře 8:5 slaví hráči Hradce Králové. V bitvě zklamaných urvali bronz hráči Úhřetic, kteří si hladce poradili s Břeclaví.

V neděli se bojovalo o medaile také v kategorii starších žáků, nejprve však bylo potřeba zjistit, které týmy půjdou do finále. V úvodním semifinále mezi Břeclaví a Zlínem se do vedení dostali Lvi zásluhou Lukáše Koubka, nicméně Devils po zásazích Alexandra Patáka s Martina Holby otočilo skóre na svou stranu. Ještě do konce první části srovnali břeclavský Adam Pohanka, nicméně už za necelou půlminut vrátil náskok Zlínským Matěj Pravda. Devils měli od té doby utkání pevně ve své moci a navíc v poslední sekund první části navýšili svůj náskok na 4:2, a to díky přesné ráně z hole Miroslava Janovského. Ve druhé části se znovu trefil Matěj Pravda a i když v závěru vykřesal naději pro Břeclav snížením Richard Rusnák, tak Zlín si postup do finále pohlídal a vše pečetil závěrečným gólem na konečných 6:3 opět Miroslav Janovský.

Ve druhém boji o místenku ve finále se utkaly Úhřetice s Hradcem Králové. Hradečtí dali jasně najevo už v první části, kdo půjde do finále, když si vypracovali tříbrankový náskok. Dvakrát se trefil kapitán Pavel Šimek a jednou Jan Kasal. Právě Kasal se prosadil také zkraje druhé poloviny a Královehradečtí vedli už 4:0. Poté svitla naděje pro Úhřetice, když v krátkém sledu snížili Ondřej Procházka a Jiří Štěpánek, ale žádné drama se podobně jako v případě prvního semifinále nekonalo. Pavel Šimek s Janem Kasalem oba shodně završili hattrick a závěrečnou branku na konečných 7:2 pro Hradec obstaral znovu hradecký kapitán. Hradec Králové se mohl těšit na finále se Zlínem, Úhřetice vyhlížely souboj o bronz proti Břeclavi.

Právě bitva o konečné třetí místo se proměnila v nakonec jednoznačnou záležitost. Úhřetice šly rychle do vedení, ale ještě v téže minutě Břeclav srovnala. Ve čtvrté minutě vrátil vedení Mad Parrots Jakub Zdeněk a od té doby bylo na hřišti jen jedno mužstvo. V polovině úvodní části se trefil také Matěj Chvojka, který dal svému týmu dvoubrankový náskok. Druhou patnáctiminutovku si Úhřetice zkušeně pohlídaly. Když se postupně trefili Jiří Štěpánek, Jáchym Pirner, Jaroslav Bolehovský a v samém závěru znovu Jiří Štěpánek, bylo jasno. Středočeši přejeli svého soupeře vysoko 7:1 a na krk si pověsili bronzové medaile.

Finále starších žáků bylo posledním zápase na letošním MČR v Přerově a nabídlo parádní bitvu, která se na poslední zápas turnaje sluší a patří. Do vedení šli Devils po trefách Janovského a Holby, ale rychlá ztráta Hradecké pořádně nakopla. Po brankách Adama Bezpalce, Pavla Šimka a Daniela Dunda to byli právě votroci, kteří v 11. minutě vedli 3:2. A to nebylo z jejich strany vše. Na konci čtrnácté minuty přidali Východočeši v krátkém sledu další tři zářezy, vedli 6:2 a měli rázně nakročeno k historickému titulu. Ve druhé části už se utkání jen dohrávalo. Hradečtí se trefili dvakrát a vždy rázně odpověděli na snížení soupeře. Hradec Králové zvítězil ve finále 8:5 a zaslouženě získal zlaté medaile. Na Devils zbylo stříbro.