Medaile s příchutí zlata! Češi finále s USA ovládli a mohou slavit

Medaile s příchutí zlata! Češi finále s USA ovládli a mohou slavit
autor fotografie: Lukáš Kratochvíl

Juniorské World Roller Games nabídly vskutku spektakulární zakončení. Ve finále se proti sobě postavily výběry Spojených států a Česka. Češi jako doposud neporažený celek kontrolovali průběh zápasu od samého počátku a nakonec si se skóre 5:2 došli až pro ty nejcennější kovy.

Ve finále se dá čekat leccos, gól po jediné odehrané minutě ale asi čekal málokdo. Petr Hašek se dokázal procpat před branku, kde si ho všiml Dominik Luža a jeho přesný pass stačilo jen usměrnit. Evropské mohli o pár minut později zvyšovat na 2:0, když gólman Tyler Yano si příliš neporadil se skákavým kotoučem. Nakonec ho ale zachránila štěstěna, když se Čechům podařilo skórovat až po přerušení hry. To ale Čechům elán nesebralo. Už o čtvrt minuty později rozezvonil Ladislav Svozil tyč, po něm Dominik Luža hravě prokličkoval obranou a korunu všemu dal Jiří Suhrada, jehož střela ale skončila jen na Yanovo betonech. Američané ve třetí čtvrtině poločasu také ukázali bojovnost, když se po nastřelené spojnici od Panisy slétli na Postavu jako supi na kořist. Ve skrumáži před brankou se ale jako první zorientoval její strážce a bylo po šanci. Přišla tak opět řada na evropský celek. Daniel Indrák se s Janem Mlčákem dostali do přečíslení dva na jednoho, na dobrou střelu druhého jmenovaného ale zámořský gólman dokázal roztáhnout nohy.


Jestli první poločas začal rychle, tak start druhého poločasu byl mimo měřitelé tabulky. Panisovi se totiž opět podařilo rozezvonit brankovou konstrukci, před dorážkou jeho spoluhráče pak Postavu zachránil obětavý blok spoluhráče. Češi tak mohli využít známe rčení „Nedáš – Dostaneš!“ a minutu po úvodním hvizdu se opět radovali. Na pravý kruh se dobře postavil Daniel Indrák a svou dělovkou rozvlnil vrchní polovinu Yanovy branky. Týmy se pak dlouho střídaly v iniciativě, až se nakonec i hvězdám a pruhům podařilo skórovat. Smolař Jonathan Joseph Panisa potřetí trefil tyč, puk se ale vrátil k němu a napodruhé už putoval za Postavu. Radost z branky ale vydržela Američanům jen minutu a devět sekund. Stanislav Svozil totiž vypálil z podobného místa jako na začátku poločasu Indrák, zmátl Yana a češu díky tomu odskočili na tříbodový náskok. Ten vydržel až do 37. minuty, kdy ho ještě navýšil Dominik Luža, Američané ale záhy kontrovali gólem z hole Codyho Curtise Vadenberga. Jenže Češi už byli rozhodnutí si historické zlato udržet a minutu a pětadvacet sekund před koncem jim ho potvrdil střelou přes půlku hřiště Martin Ryšavý. Češi tak potvrdili svou neporazitelnost na turnaji a po právu mohou být nazýváni světovými šampiony.

Česko – USA 5:2 (1:0)

Branky a nahrávky: 2. Hašek (Luža), 22. Ryšavý, 32. Svozil (Mlčák), 37. Luža, 39. Ryšavý – 31. Panisa (Guzman), 38. Vadenboncoeur (Le).

Sestavy:

Česko: Postava – Turek, Hašek, Altrichter, Adamec, Jindra, Svozil, Indrák – Čech, Štíbr, Suhrada, Luža, Hrazdira, Mlčák, Ryšavý.

USA: Yano – Vadenboncoeur, Dale, Guzman, Gangarella, Panisa, Bozanich, Chipping, Le, Mahoney, Lorenz, Gallaher, Yada, Dunne, Jogiel.




04.07.2019 15:30| Finále
Česká republika
Česká republika
USA
5:2
USA
Přesilové hry: -:- | PPG: -:- | SHG: -:-