Češi zvládli klíčový duel skupiny s USA a do čtvrtfinále jdou z 1. místa!

autor fotografie: World Skate

O vítězi skupiny A rozhodoval až závěrečný duel, ve kterém se Češi střetli s USA. A museli vyhrát, aby skupinu vyhráli, protože Američané byli v předchozích zápasech produktivnější. A to se dařilo, když po brance Loskota šli do vedení. Tým USA ale dokázal stav dvěma brankami otočit. Jenže Češi rozjeli svou mašinu na 120% a třemi brankami nakonec znovu zápas dostali do svých rukou, aby zvítězili 4:2!

Od první minuty se utkání Česka s Kanadou rozjelo na plné obrátky a boj o první místo ve skupině A nepostrádal náboj. V páté minutě dostali Američané výhodu početní výhody a pořádně prověřili defenzívu Čechů a zejména brankáře Frodla. Ten musel čarovat, když maskou zlikvidoval střelu z osy hřiště a vytáhl se zejména proti Cadizovi, který měl před sebou úplně prázdnou branku, jenže český brankář natáhl hokejku a ní kotouč vytěsnil ven.

Už v plném počtu zahrozili i Češi. Po kombinaci na útočné polovině Malý našel najíždějícího Kafku před branku, který mířil pod horní tyč, jenže také Dwyer se vytáhl, když máchnul lapačkou. Ve 12. minutě se už ale čeští reprezentanti mohli radovat. Marek Loskot si narazil s Kafkou, který mu kotouč nachystal před prázdnou branku a Loskot se nemýlil před americkou brankou.

Američané ale ještě v první části dokázali srovnat na 1:1. V 17. minutě dostal kousek prostoru před brankou John Michael Schiavo, kterému kotouč ideálně nachystal DiMartino a americký útočník ještě stihl přesně zakončit na vzdálenější tyč. V závěru první poloviny Češi dostali ještě přesilovou hru, ale Dwyer odolával. Úvod druhé poloviny zápasu se vydařil USA.

Za českou obranou se ve 22. minutě zjevil William Pascalli, který před čerstvým Brabcem řešil akci přesnou střelou, na kterou český brankář nedosáhl. Češi ale přišli s brzkou odpovědí. Po zavezení Zbořila se ke kotouči snažil protlačit Jakub Bernad, což se mu i povedlo a stav byl znovu vyrovnaný.

Hra se přelévala ze strany na stranu a nikdo nechtěl inkasovat. Zlomit to mohli Američané, Combse v úniku ale parádně vychytal Brabec. A tak udeřili potřetí Češi. Bernad vybruslil z rohu, viděl Filipa Kuťáka a ten prokázal svou výbornou formu, když propálil amerického brankáře. Mohlo být i veseleji, jenže proti Fialovi pomohla brankáři Dwyerovi tyč! Ta zvonila ale i na druhé straně při českém oslabení, orazítkoval ji Fox a poté se vyznamenal Brabec.

Další možnost měl na lopatě Pascalli, který prokráčel až před českou branku, jenže Brabec se proti němu roztáhl v brankovišti a znemožnil mu jeho akci. V závěru to soupeř zkusil bez brankáře, jeho risk se mu ale nevyplatil. Do prázdné branky totiž kotouč dovezl Petr Kafka, který rozhodl, že vítězem skupiny A bude český tým!

Branky a nahrávky: 18. Schiavo (DiMartino), 22. Pascalli (Kettler) – 12. Loskot (Kafka), 25. Bernad (Zbořil), 32. Kuťák (Bernad), 40. Kafka.

USA: Dwyer (21. Maczynski) – Kavaya, Noe, Fox, Sigmund, Kraft, Kettler, Schiavo, Dimartino, Burnett, Cadiz, Pascalli, Combs.

Česko: Frodl (21. Brabec) – Strýček, Malý, Cik, Kuťák, Zbořil, Gremlica – Kafka, Bernad, Loskot, Chamrád, Rubeš, Fiala, Přibyl.