Česká šestnáctka nedovolila Francii skórovat a obhájila zlatou medaili

Česká šestnáctka nedovolila Francii skórovat a obhájila zlatou medaili

Česká reprezentace do šestnácti let nastoupila jako první ke svému finálovému utkání a hned od začátku bylo jasnější, kdo je po zlaté medaili více lačnější. Češi si tvořili jednu šanci za druhou, až se ujalo zakončení Lukáše Plose. Češi postupně do konce první části vsítili čtyři branky. Druhá část již tak pohledný hokej nepřinesla. Češi kontrolovali svůj náskok a nepůjčovali Francouzům kotouč. Po závěrečné siréně tak mohla šestnáctka slavit zisk zlaté medaile.

Česko - Francie 7:0 (5:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 5. Plos (Macas), 11. Hanák (Šimek), 14. Gerych (Ramert), 16. Plos (Koudelka), 20. Plos, 39. Abazaj (Plos), 40. Gerych (Ramert) 

Sestavy:

Česko: Málek (Chlouda) – Helikar (A), Plos (C), Abazaj, Zapletal, Kuchař, Šimek, Macas, Koudelka, Ramert (A), Gerych, Hanák, Svozil.

Francie: Benoumhani (Allie) – Mari, Gauze, Schneider, Martin (A), Jeanmart, Colmagro, Barret, Ohresser, Labreux (C), Roy, De Mali.

Do první velké akce utkání se dostal Robin Gerych, který si sjel s kotoučem na osu hřiště a zápěstím donutil Benouhmaniho střelu vykopnout. Gerych se snažil ještě o dorážku, ale ani ta brankáře nepřekonala. Na druhé straně nebezpečně zakončoval Gauze a Málek musel vyrážečkou vytěsnit puk.  Češi do utkání vlétli a vedení mohl zařídit Koudelka, který však našel na pravé tyčce jen beton brankáře. Úvodní branky se diváci dočkali v čase 4:52. Martin Macas se uvolnil na levé straně a poslal puk mezi kruhy, kam si najížděl Lukáš Plos, jenž zakončil přesně do pravého horního rohu.  Navýšení stavu přišlo o pět minut později. Pavel Šimek nalezl mezi kruhy Jana Hanáka, jenž se nerozpakoval a vyslal puk nechytatelně do horních pater brány. Češi Francouze do ničeho nepouštěli a brzy přidali třetí branku. Robin Gerych nabral rychlost a svůj protiútok zakončil přesně mezi betony. Češi nedali soupeřově obraně vůbec oddechnout a už se v síti Francie třepotal další puk. Koudelka předložil z pravé strany parádní pas Lukáši Plosovi, jenž nebyl nikým hlídán, což potrestal přesnou střelou na vzdálenější tyč. Snovou první část ukončil znovu kapitán šestnáctky, který tak zaznamenal hattrick. Lukáš Plos se uvolnil na pravém křídle, dostal se k bráně a puk poslal pod rukou brankáře.

Druhá polovina utkání už tak útočně laděný hokej nenabídla. Češi většinu času drželi kotouč ve své moci a udržovali pětibrankový náskok. Ještě zvýraznit vedení české družiny mohl Koudelka, který se zjevil před brankou, obdržel kotouč od Plose, který se obtočil kolem brány, ale Koudelka v obrovské šanci přestřelil. A Koudelka se objevil i v další šanci. Tentokrát se snažil tečovat na levé tyči nabídku Plose, ale francouzský brankář tento záměr přečetl. Pět minut před koncem utkání dostali Francouzi možnost hrát přesilovou hru. Obrana s Romanem Málkem v čele početní nevýhodu ubránila bez větších problémů. Devadesát vteřin před koncem se stihl ještě trefit Adam Abazaj. A na konečných 7:0 upravil Robin Gerych.