Junioři nezískali v druhém hracím dni ani bod a postup nemají ve svých rukách

Junioři nezískali v druhém hracím dni ani bod a postup nemají ve svých rukách
autor fotografie: Vanessa Zenobini

Výsledkově si druhý hrací den v Effretikonu představovali čeští junioři lépe. Proti Francii a Švýcarsku ale nezískali ani bod, čímž klesli v tabulce na páté místo a o postupu se rozhodne až v sobotu. Češi jej však nemají ve svých rukách a musí spoléhat taktéž na pomoc Švýcarska.

Francie – Česko 3:1 (2:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 11. Gauze (Labreux), 13. Labreux, 36. Beneteau (Mari) – 11. Macas (Malínek).

Sestavy:

Francie: Dufeutrelle (Venin) – Riberac, Beneteau, Venin, Gauze, Mari, Labreux, Schneider, Romanaz, Martin, Mangalte, Jeanmart, Bayonne

Česko: Lequin (Kundrík) – Buršík, Zdeněk, Macas, Abazaj, Kuchař, Zapletal, Malínek, Holba, Plos, Dunda, Žmola, Koblížek, Hamrla.

Už po šesti sekundách nebyli Češi vůbec daleko od úvodní branky. Plosova střela z levého kruhu však skončila jenom na tyči a předzvěstila to, co trápilo juniory v obou zápasech pátečního dne. Francouzi otevřeli skóre po 10 minutách v signalizované výhodě. Tlak do branky vyústil v závar v prostoru brankoviště, kde zůstal nepokrytý Alex Gauze a po přihrávce od Labreuxe poslal Francii do vedení. Za 13 sekund však bylo rychle srovnáno, neboť střelu od Malínka tečoval mimo dosah gólmana Matyáš Macas.

Neuplynuly však ani tři minuty a skóre se opět měnilo. Buršík nezvládl souboj s Yonim Labreuxem, kterému se na útočné polovině otevřela cesta. Ta byla nakonec gólová, Lequin proti střele nemohl prakticky nic dělat a Češi tak museli znovu dotahovat. A šance k tomu měly, Francii velmi často pomáhaly tyčky, v mnoha případech se zaskvěl i brankář Dufeutrelle. Češi však svoje šance nedokázali zkrátka využít, čtyři a půl minuty před koncem tak přišel definitivní trest. Po chybném zpracování Koblížka Julien Beneteau zasunul puk do branky a rozhodl o výhře Francie poměrem 3:1.

Švýcarsko – Česko 4:3 (3:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 3. Peter (Bai), 12. Peter, 19. Hinder (Pennisi), 37. Bai (Peter) – 6. Plos (Macas), 30. Žmola, 38. Zapletal (Malínek)

Sestavy:

Švýcarsko: Grüter (Knuchel) – Hinder, Sopa, Pennisi, Meyer, Eichenberger, Schriber, Guntlin, Bai, Niederberguer, Peter, Widmer, Villiger

Česko: Kundrík (Lequin) – Buršík, Zdeněk, Macas, Abazaj, Kuchař, Zapletal, Malínek, Holba, Plos, Dunda, Žmola, Koblížek, Hamrla

Karty byly před zápasem rozdány zcela jasně, v momentě, kdy by Češi vyhráli, pak by měli jistotu postupu již kolo před koncem. Vstup do souboje se jim ale nepovedl a už po dvou a půl minutách ztráceli jednu branku, když Widmer dlouhým pasem našel před brankou Baie, který postrčil puk Yanicku Peterovi. Radost z vedení sice Švýcarům trvala déle než Francouzům s jejich 13 sekundami, ale v půlce šesté minuty bylo srovnáno po poměrně kuriózním gólu, který vsítil Lukáš Plos. Grüter ve švýcarské brance totiž v první chvíli přikryl kotouč, následně byl ale hodně překvapen, když mu zajel až za brankovou lajnu. Druhá polovina prvního poločasu sice nabídla jednoznačnou převahu českého výběru, který pálil jednu šanci za druhou, góly nicméně padaly na té druhé a po gólech Yanicka Petera a Leandra Hindera končil první poločas za stavu 1:3 z pohledu Česka.

I ve druhém poločase to dlouho vypadalo tak, že Švýcaři dvoubrankové vedení udrží a zajistí si tak postup. V čase 29:07 ale opět znervózněli, to když Jakub Žmola našel bleskově kotouč v brankovišti a poslal jej za záda Grütera. Češi znovu zařadili vyšší stupeň a tlačili, jenže všechno dokázala švýcarská obrana ustát. I přestože na čtvrtý gól Fabia Baie našli za necelou minutu junioři odpověď skrze Marka Zapletala, tak remízu po 40 minutách už v ohromném náporu nestanovili a po prohře 3:4 musí doufat v pomoc Švýcarska. To musí porazit jakkoliv Itálii a Češi vyhrát za tři body nad Slovenskem.