Dorostenci byli v druhém hracím dni stoprocentní a ve fínále se utkají s Itálií!

Dorostenci byli v druhém hracím dni stoprocentní a ve fínále se utkají s Itálií!
autor fotografie: Vanessa Zenobini

Pakliže chtěli dorostenci projít až do samotného finále, pak museli zvládnout i sobotní odvety. K úplné jistotě jim stačilo vyhrát nad Švýcarskem, které se ukázalo opětovně jako náročný soupeř. Střela Jakuba Galnora tři a půl minuty před koncem ale vynesla Čechům důležitou výhru 3:2 a do souboje s Itálií mohli tak jít Češi uvolněně. Především skrze ofenzivní sílu dovedli zápas k výhře 4:2 a ve finále od 13:00 v neděli vyzvou Itálii, která v přímé bitvě o postup přehrála Švýcarsko 2:0.

Česko – Švýcarsko 3:2 (1:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 14. Bohatý (Lempach), 33. Janek (Svozil), 37. Galnor – 9. Von Rohr, 35. Frick (Fosanelli)

Sestavy:

Česko: Trnka (Pospíšil) – Svozil, Pekař, Junger, Lempach, Bohatý, Lorenz – Galnor, Janek, Mozr, Pravda, Suchyňa, Jindrák, Paulus, Lochovský

Švýcarsko: Hrdina (Müller) – Ruchti, Lutz, Buff, Warth-Walter, Von Rohr, Ragazzi, Rickenbach, Fosanelli, Frick, Hindenalag, Neff, Bühler

Obraz hry byl velmi podobný tomu, co bylo k vidění v prvním vzájemném souboji těchto týmů. Švýcaři hlavně spoléhali na obranu a chodili do brejků, ze kterých se snažili hrozit. A poprvé se jim to povedlo už po devíti minutách, když Manuel Von Rohr zamířil přesně nad Trnkovu lapačku. Tlak Čechů se povedlo zužitkovat v branku až na konci 14. minuty. Lempach objel kompletně celou hluboko zataženou obranu Švýcarska a nahrál pro Matyáše Bohatého. Tomu stačilo doklepnout do odkryté klece a stav 1:1 zůstal až do závěrečné sirény.

Ve druhé půli to vypadalo, že tým, který první skóruje, tak zápas zvládne. Ve 33. minutě se povedlo dát branku Kryštofu Jankovi, který ujel do tandemu se Svozilem a po bekhendovém zakončení rozjásal českou střídačku. Země helvétského kříže ale nezmatkovala a po necelých dvou minutách srovnala. Fosanelli po pravém křídle vytáhl hru až před českou branku a Robin Frick prostřelil ležícího Trnku. Drama pokračovalo nadále a ve finiši na tom byli nakonec lépe Češi. Z druhé vlny zakončující Jakub Galnor po odrazu kotouče vymetl přesně Hrdinův vingl a Švýcaři již reagovat nedokázali. Navíc odehráli závěrečné dvě minuty v oslabení a Češi si výhrou 3:2 zajistili první místo a postup do finále.


Česko – Itálie 4:2 (2:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 5. Pekař (Galnor), 9. Lempach (Paulus), 25. Lempach (Bohatý), 31. Janek (Pekař) – 2. Bianchin (Cortese), 31. Nespolo (Vellar).

Sestavy:

Česko: Pospíšil (Trnka) – Svozil, Pekař, Junger, Lempach, Bohatý, Lorenz – Galnor, Janek, Mozr, Pravda, Suchyňa, Jindrák, Paulus, Lochovský

Itálie: Riccardo (Andreoli) – Meconi, Quattrone, Montolli, Cortese, Grespan, Amici, Nespolo, Carli, Vellar, Matonti, Meconi, Bianchin, Zucca, Rossetto

Dorostencům ve druhém zápase již šlo jenom o správné naladění se na finále, zatímco Italové by výhrou zpečetili svůj postup. A do zápasu vstoupili lépe právě oni, neboť už po 79 sekundách byl nepokrytý mezi kruhy Mattia Bianchin a střelou do šibenice dal Italům vedení. Jenže to od nich bylo do konce 10. minuty vše. Češi následně strhli vedení na svou stranu, přičemž to byly rychlé kombinace, na které neměl Riccardo žádný nárok. Nejprve jej prostřelil odrazem od tyče Matěj Pekař, v čase 8:27 pak zakončil souhru na jeden dotek Štěpán Lempach. Češi sice předváděli v první půlce ofenzivní koncert, avšak často nemysleli na zadní vrátka. Několikrát se povedlo soupeři ujet do přečíslení 2 na 1 a 3 na 2, branka z toho ale nepadla, a to především díky skvělému Pospíšilovi.

Pořádný fén, který Italové během přestávky dostali, jim moc ale nepomohl. Dorostenci nepolevovali z tempa a pokračovali v ofenzivní krasojízdě, která vyvrcholila gólem v 25. minutě. Bohatý si všiml dobře postaveného Štěpána Lempacha bez žádného obránce okolo něj. Riccardo sice hodil hokejku do střely, brance na 3:1 avšak nezabránil. A když v čase 30:30 navýšil vedení šikovnou tečí Kryštof Janek, brali si Italové time a potřebovali rychle něco změnit. Už za 25 sekund z toho bylo snížení na 2:4 zásluhou Alessandra Nespoly, závěr ale nezvládli hlavou. Soustředili se spíše na osobní souboje, Češi se ale nenechali rozhodit a dovedli bezpečně zápas k výhře 4:2!