Češi si zajistili účast na Světových hrách 2022! Cílem je obhajoba, říká prezident ČAIH

Češi si zajistili účast na Světových hrách 2022! Cílem je obhajoba, říká prezident ČAIH

Americký Birmingham v roce 2022 uspořádá Světové hry a Češi budou obhajovat poslední zlato z roku 2017, které vybojovali v Polsku. Zároveň se představí jako úřadující světoví šampioni. Účast si česká reprezentace zajistila dle pozice světového žebříčku, kterému vévodí z první pozice. Světové hry se uskuteční od 7. do 17. července. Turnaj v inline hokeji začne o den později a finále je naplánováno na 12. července.

Po pěti letech budou Češi opět bojovat o zlato ze Světových her. V roce 2017 je hostila polská Świdnica. V roce 2022 se přesouvají na americký kontinent a pořadatelem bude Birmingham ve státě Alabama. Turnaj v inline hokeji jako jeden ze třiceti medailových sportů se uskuteční v centru CrossPlex, konkrétně pak v Bill Harris Areně s kapacitou pro 5000 diváků. "Pro nás je tato událost reprezentační prioritou. Přeci jen je to největší turnaj, který v inline hokeji máme. Je to prakticky olympiáda," říká Tomáš Würtherle. 

Světové hry se konají každé čtyři roky, ale původní termín v roce 2021 musel být o rok odložen kvůli pandemii Covidu. Festival neolympijských sportů, tak naplno vypukne s ročním zpožděním. "Věříme, že se celosvětová situace vrací do normálu a nesmírně se těšíme. Celá událost je organizačně na nejvyšší úrovni, účast zaštiťuje český olympijský výbor. Je i možnost navštívit jiné sporty a podpořit další české sportovce. Slavnostní ceremoniál a další akce z toho dělají nezapomenutelný zážitek," přiblížil Würtherle.

Postupový klíč na 11. Světové hry 2022 byl určen dle aktuálního světového žebříčku a o zlato se utká celkem osm týmů ve dvou skupinách, ze kterých se do vyřazovacích bojů podívají pouze čtyři nejlepší. Světovou jedničkou jsou Češi. "Těší nás, že jsme si výhrou na mistrovství světa 2021 upevnili pozici na žebříčku. Bylo to pro nás důležité i vzhledem k systému turnaje a výhodnému nasazení. Sice se utkává osm nejlepších týmů, ale při vší úctě k našim soupeřům ve skupině A, tak týmy ve druhé skupině B budou mnohem těžšími protivníky. Přímý postup ze skupiny do semifinále by tak měl být pro nás snažší a tam už si soupeře vybírat nelze."

Jaké si Češi mohou dávat cíle, když jsou čerstvě úřadujícími mistry světa? "Momentálně z naší pozice nemůžeme mít jiné cíle než obhajobu. Respektujeme progres a sílu našich soupeřů, ale s nastavenou koncepcí, která nám přináší úspěchy, roli favorita neodmítáme. Ukázalo se to i na letošním mistrovství světa, kde se prokázala naše kvalita," sdělil prezident ČAIH, jenž si uvědomuje i dobré načasování. "Termín je pro nás výhodný, takže můžeme zakomponovat do týmu i hráče, kteří se výhradně věnují lednímu hokeji. Fanouškům můžeme slíbit, že se připravíme nejlépe, jak to bude možné a popereme se o obhajobu zlata z Polska 2017."  


Světový žebříček:
1. Česká republika
2. Francie
3. Kanada
4. Itálie
5. Švýcarsko
6. USA
7. Španělsko
8. Kolumbie

Rozdělení skupiny pro Světové hry 2022
Skupina A: Česká republika, Itálie, Švýcarsko a Kolumbie
Skupina B: Francie, Kanada, USA a Španělsko


Český tým po vítězství na Světových hrách 2017