Legenda končí. Junioři ztratili vyhraný zápas a pětinásobné zlato neobhájí

Legenda končí. Junioři ztratili vyhraný zápas a pětinásobné zlato neobhájí

Neuvěřitelných 40 zápasů trvala neporazitelnost a dominance juniorské reprezentace České republiky na světové scéně. Až v semifinále mistrovství světa v Toulouse skončila. Češi proti bezzubému domácímu výběru kráčeli za finálovým postupem, jenže v samotném závěru ztratili vedení a v prodloužení i celý zápas.

Už při vjezdu na umělou plochu přivítalo oba týmy bouřlivé francouzské publikum. V Paláci sportu ale přišli své mladší kolegy podpořit i hokejisté českého áčka, kterým šampionát odstartuje v úterý. Společně s ženským týmem však nesledovali šťastný úvod národního týmu, který hned po 47 sekundách inkasoval z hokejky Yvese Perotta.

Odpověď na sebe ale nenechala dlouho čekat. Hned po minutě a půl vyrovnal Natan Vráblík, který tak za poslední tři zápasy vstřelil už čtvrtý gól! Momentu překvapení pak využil Walter Christl a když Češti tři minuty před poločasem navázali na svůj skvělý taktický výkon přesnou střelou Václava Krudence, vedli už 3:1.

Úvod druhé řásti ale svěřence trenérského dua Suhrada–Tomaštík zase probudil, když Marius Godano z dvojice velkých šancí jednu proměnil. Jenže pak jako správný kapitán natáhl k další milimetrové ráně Václav Krudenc a Češi měli zpátky svůj dvoubrankový náskok. Vycházeli z pevné obrany, Francouzi vypadali jako opaření. Ve hře se jim nedařilo nic.

Jenže pak to přišlo. Čeští hokejisté se museli bránit v oslabení a v čase 37:46 překonal přesouvajícího se Langra Clément Belot. Tentýž hráč navíc v následné power-play procpal puk do branky snad pod zemí a bylo vyrovnáno. Z ničeho.

Krátká pauza před prodloužením české reprezentaci pomohla. Dala se dohromady a zase začala věřit, že může vítězství vrátit na svou stranu, v nastaveném čase byla lepší. Stačil ale jediný moment, kdy Francouzi byli kolem branky v přesile. Lukáš Langer ležel v brankovišti a česká klec byla posunutá, jenže když Valentin Morizet dorazil puk za čáru, rozhodčí nezaváhal. Pod tlakem domácího publika okamžitě ukázal na znamení gólu a neuvěřitelný příběh byl dokončen…

Junioři teď ale potřebují sebrat zpátky své sebevědomí, turnaj končí až v neděli. V 17:10 se Češi utkají o bronz se Spojenými státy. A odjíždět bez medaile se z Francie nikomu z nich opravdu nechce!

Česká republika – Francie 4:5 pp. (3:1, 1:3 – 0:1)

Branky a nahrávky: 3. Vráblík (Bezděk), 8. Christl (Krudenc), 17. Krudenc (Dalajka), 25. Krudenc (Zaremba) – 1. Perrot, 23. Godano, 38. Belot (Duchateau), 39. Belot (Godano), 46. Morizet.

Česká republika: Langer – Hlaváč, Gremlica, Dalajka, Pavlůsek – Krudenc, Christl, Kazlepka, Zaremba – Bezděk, Kuťák, Drobný, Vráblík.

Hodnocení trenéra Ivana Tomaštíka

„Po čtyřiceti zápasech, které jsme na mistrovství světa vyhráli, to jednou asi muselo přijít. Ale přišlo to v nejnevhodnější chvíli. Bohužel, takový je sport. Prohrávali jsme, ale brzo jsme se dostali na stav 3:1 a zápas jsme měli pod kontrolou. Bohužel ale za stavu 4:2 přišlo oslabení, ve kterém jsme inkasovali třetí gól, a potom už se to s námi vezlo.“