Moravskou nadvládu narušil Roller Storm Praha, ve finále juniorky smetl Zlín

Moravskou nadvládu narušil Roller Storm Praha, ve finále juniorky smetl Zlín

Přerov – V přerovském „sovím hnízdě“ proběhl druhý a poslední den mistrovství České republiky mládeže v inline hokeji. Mezi staršími žáky si pro zlato suverénním způsobem dokráčela Břeclav, Jihomoravané v čele s kapitánem Rumlem rozstříleli v semifinále Prague Rats a ve finále Úhřetice. Ve třetí mládežnické kategorii – po mladších žácích (Uherský Brod) a dorostu (Přerov) – se tak radoval tým z Moravy. Poslední titul ale putuje po metropole, Roller Storm Praha zvrátil remízový stav poslední bitvy se Zlínem osmi góly ve druhém poločase.

Břeclav zahájila jízdu za zlatem proti Prague Rats. Lvi už do přestávky vedli 9:2, na čemž se hattrickem podílel Vojtěch Kočica a dvěma brankami Ondřej Ruml s Filipem Kaňou. Oba pak dovršili hattrick ve druhém dějství a Jihomoravané postoupili do finále po výhře 12:4.

Druhé semifinále bylo daleko vyrovnanější. Zlín sice v prvním poločase vedl nad Úhřeticemi 2:0 a 3:1, o náskok ale ještě do přestávky přesto přišel. Druhá část pak nabídla jediný gól. V čase 20:20 překonal Zábojníka v brance Devils Filip Rakouš a druhou trefou v utkání poslal Mad Parrots do boje do zlato.

Následovala semifinále juniorky. Zlín jako vítěz moravské skupiny nejvyšší soutěže vyzval B-tým Roller Storm Praha. Oba poločasy vyhrál poměrem 5:3 a mohl dál snít svůj mistrovský sen. Dvěma góly k tomu Devils pomohli Jan Ramert, Martin Holba a Michal Tomek.

Soupeře Zlína určil duel mezi Roller Storm Praha a Přerovem. Pražané otevřeli skóre zásluhou Vojtěcha Malínka, Night Birds odpověděli v přesilovce po přesné střele kapitána Adama Holíka. Dál už se však v zápase plném vyloučení prosazoval pouze tým z hlavního města. Čtyřicet sekund před koncem první půle mu vrátil těsný náskok Novák, po pauze pak Žurka v bráně Hanáků překonali Slavíček, Straka a Strnad.

Souboj o bronz připomínal střelnici, na které jeden terč za druhým trefovali hráči Zlína. Devils se jen za první dějství prosadili osmkrát, polovinu gólů obstarali Jiří Venený a Radim Cekota. Oba po přestávce zkompletovali hattrick, Cekota do sítě Prague Rats poslal dohromady pět puků. Žlutomodří získali bronz díky vysokému triumfu 14:2.

Jasným vítězstvím skončilo také finále starších žáků. Břeclav neměla s Úhřeticemi slitování a hned od začátku je válcovala. Jestliže na straně Zlína v utkání o třetí místo pětkrát skóroval Cekota, Lvi se mohl spolehnout na Ondřeje Rumla. Ten svůj střelecký apetit předvedl rovněž pětkrát a Břeclav si vystřílela pohár pro mistra poměrem 13:4.

Mnohem méně strhující průběh měl juniorský zápas o třetí z cenných kovů. Přerov i rezerva Roller Storm Praha spíše vyčkávaly. Na vedoucí branku přerovského Stanislava Svozila odpověděl z dorážky Márton Nemes. Krátce před vypršením prvního poločasu Night Birds znovu odskočili na jednobrankový rozdíl, po přihrávce Stanislava Svozila se prosadil Ambrož. Ve druhé patnáctiminutovce si Sovičky vypracovaly vedení 4:2, Pražané ale v poslední minutě snížili na nejtěsnější možný rozdíl. Vyrovnat se jim však nepodařilo, naopak sekundu před koncem pojistil vítězství Přerova Ryšavý.

První půle juniorského finále nabídla nerozhodné skóre. Roller Storm Praha sice nad Zlínem vedl 3:1, když dvakrát v přesilovce udeřil kapitán Straka. O výhodu dvou gólů ovšem přišel, nejprve snížil Holba a po něm využil výhodu jednoho muže v poli Šindelek. Devils mohli ještě před sirénou dokonat obrat, kapitán Lukáš Chludil ale z trestného střílení Voleveckého nepřekonal.

Kdo čekal podobně urputný boj i ve druhé dvacetiminutovce, musel být zklamaný. Góly totiž padaly pouze do branky Zlína, Synek inkasoval od hráčů v zelenomodré kombinaci dohromady osmkrát. Roller Storm nejprve dvakrát udeřil ve vlastním oslabení, kdy zlínského brankáře pokořili unikající Malínek a Gardoň. Další tři trefy vměstnal do přesilovek, přičemž Straka zkompletoval hattrick. Svěřenci kouče Pavla Würtherleho tak jako jediný celek z Čech vyhráli mládežnický šampionát na přerovském stadionu.

Výsledky Final Four MČR starších žáků:

DatumČasKoloDomácíHostéVýsledky
26.06.202209:00SemifináleHC Lvi BřeclavIHC Prague Rats12:4
26.06.202210:00SemifináleMad Parrots ÚhřeticeIHC Devils Zlín4:3
26.06.202213:00O 3. místoIHC Prague RatsIHC Devils Zlín2:14
26.06.202214:00FináleHC Lvi BřeclavMad Parrots Úhřetice13:4

Výsledky Final Four extraligy juniorů:

tumČasKoloDomácíHostéVýsledky
26.06.202211:00SemifináleIHC Devils ZlínIHC Roller Storm Praha B10:6
26.06.202212:00SemifináleIHC Roller Storm PrahaIHC Night Birds Přerov5:1
26.06.202215:00O 3. místoIHC Roller Storm Praha BIHC Night Birds Přerov3:5
26.06.202216:30FináleIHC Devils ZlínIHC Roller Storm Praha3:11