Junioři domů bez medaile nepojedou. V Toulouse vydřeli bronz!

Junioři domů bez medaile nepojedou. V Toulouse vydřeli bronz!

Cesta první party z mistrovství světa FIRS v Toulouse nakonec nebude až tak smutná. Čeští junioři se vzmohli po těžké prohře v semifinále a vybojovali bronzové medaile! Proti Spojeným státům nezačali vůbec dobře, prohrávali o dva góly, ale ve druhé půli bitvu dokonale otočili do úspěšného konce, vítězný gól zařídil ve 31. minutě Miroslav Zaremba. Bravo!

Čeští trenéři museli udělat jednu vynucenou změnu na tom nejdůležitějším postu – zranění ze semifinále nepustilo Lukáše Langra do brány, nahradil ho tak Lukáš Stojar. A zápas pro něj nezačal dobře, do 11. minuty totiž ze své sítě musel lovit dva puky. Nejdřív ho v ponechané výhodě překonal Waring, pak mu jeho vlastní obránce po střele MacDonalda nešťastně srazil puk bruslí do brány.

S českým týmem to vypadalo zle, Američané byli o stupeň živější. Jenže když Filip Kuťák v 15. minutě využil přesilovku a za pár desítek sekund ho napodobil Martin Gremlica, hokejisté se radovali z vyrovnání! To jim však nevydrželo dlouho, rychlou odpověď zařídil Brycon Johnson a v poločase Spojené státy znovu vedly.

Jakoby ale reprezentaci hvězd a pruhů začaly pozvolna docházet síly. Hned minutu a padesát sekund po startu druhé půle bylo skóre opět nerozhodné, což po krásné Bezděkově přihrávce zařídil Jiří Drobný. Češi svůj výkon stupňovali, v zadních řadách pak výborně chytajícímu Lukáši Stojarovi pomáhali obrovskou obětavostí. A na své straně tentokrát měli i tolik potřebné štěstí, soupeřům puk několikrát v gólové pozici odskočil.

Klíčový okamžik celého zápasu nakonec přišel v čase 30:22. Kapitán Václav Krudenc nastartoval Miroslava Zarembu, který přesnou střelou z dálky rozvlnil americkou síť a Češi poprvé vedli! Jako by se vrátil jejich výkon z velké části semifinálového zápasu – a tentokrát už bez smolné tečky. Power-play Američanům nepomohla, v Toulouse tak mohla vypuknout obrovská radost bojovníků s českým znakem na hrudi. Tahle parta domů s prázdnou nejede, jsme třetí na světě!

o 3. místo: Česká republika – USA 4:3 (2:3, 2:0)

Branky a nahrávky: 15. Kuťák (Bezděk), 16. Gremlica, 22. Drobný (Bezděk), 31. Zaremba – 8. Waring, 11. MacDonald (Hoffman), 16. Johnson (Waring).

Česká republika: Stojar – Hlaváč, Gremlica, Dalajka, Pavlůsek – Krudenc, Christl, Kazlepka, Zaremba – Bezděk, Kuťák, Drobný, Vráblík.