Stilmat extraliga: První výhra Hořovic, Zlín si upevnil vedení na Východě

Stilmat extraliga: První výhra Hořovic, Zlín si upevnil vedení na Východě

Inline hokejisté Hořovic si ve čtvrtém kole Stilmat extraligy připsali první výhru v letošní sezoně. Čekání na jakýkoliv bodový zisk, které trvalo čtyři zápasy, prolomili proti Roller Storm Praha. V sérii bez porážky pokračuje lídr moravské části nejvyšší soutěže Zlín. Po vítězství v duelu s druhými Boskovicemi navíc zvýšil náskok na čele tabulky na šest bodů.

Skupina Západ

Hořovice ukončily nelichotivou sérii bez vítězství i bodů proti Roller Storm Praha. V hale Nikolajka v hlavním městě sice po prvním poločase vedly pouze o jeden gól 5:4. Ve druhém dějství už ale skórovali pouze hráči Cvočkařů, kteří nakonec uspěli poměrem 8:4. Hořovicím pomohly k premiérové výhře dvě branky Daniela Čecha, Artema Hraboveckého a Lukáše Nováka. Za Pražany dvakrát skórovala jejich nejproduktivnější tvář Šimon Slavíček.

Černošice v zápase s Hradcem Králové ani jednou neprohrávaly. Ve druhém poločase dokonce v jednu chvíli držely pětigólový náskok a loňského finalistu doma v přestřelce zdolaly 9:6. Útočník Tygrů Petr Šinágl se blýskl hattrickem, jeho spoluhráč Adam Kubík si připsal dvě branky a stejný počet asistencí, Petr Kafka zase bilanci 1+3. V dresu Východočechů byl opět hodně vidět nejproduktivnější hráč skupiny Západ Filip Kuťák (17+8), jenž čtyři góly vstřelil a na jeden přihrál. V nezvyklém bodování složeném jen z asistencí pokračuje další hradecký hokejista Zdeněk Čáp. Na černošickém hřišti se podílel na třech trefách svého týmu, celkově si takto počínal už ve 21 případech.

Tygři ze středních Čech proti Hradci bodovali i ve druhém vzájemném zápase aktuálního extraligového ročníku, v tom prvním prohráli po samostatných nájezdech (7:8). Obhájce stříbra zároveň předskočili v tabulce. V současnosti mají o tři body více než mužstvo, za které v sobotu poprvé v této sezoně nastoupil (a skóroval) Filip Hronek. Na první Prague Rats pak Černošice ztrácejí dva body. Krysy uhájily vedoucí příčku díky výhře 3:1 nad Hořovicemi. V úvodu střetnutí skórovali Matyáš Filip a Petr Hašek, přičemž oběma přihrával Jiří Brandejský. Zkraje poslední desetiminutovky přidal třetí branku Pražanů Oscar Flynn, Jakub Žmola v závěru pouze snížil.

VÝSLEDKY | TABULKA | STATISTIKY


Skupina Východ

Příliš mnoho gólů nepadlo, stejně jako v zápase Hořovic s Rats, ani v souboji Uherského Brodu s Boskovicemi. Kanci otevřeli skóre zásluhou přesilovkového gólu Milana Šillera, pak ale třikrát do přestávky udeřili hosté, když se postupně prosadili boskovický kapitán Jakub Hrazdil, Tomáš Müller a Michal Schejbal. Brodští se už zmohli jen na snížení na konečných 2:3 ze svého pohledu, 48 sekund před závěrečnou sirénou se o to postaral Denis Trenčan.

Boskovice tak po těsném vítězství cestovaly k druhému sobotnímu utkání do Zlína jako druhý tým skupiny Východ, který měl vyzval dosud neporaženého lídra. Devils totiž v první polovině domácího dvojzápasu udolali Brno 4:3. O góly celku z Baťova města se rovnoměrně podělili dva jeho v té době nejproduktivnější hráči – Lukáš Chludil a Daniel Gazda. Pro Gazdu šlo o třináctou a čtrnáctou trefu v této sezoně. Brňané však v závěru střetnutí ztráceli jediný gól a dvakrát sáhli k risku bez brankáře. Vyrovnání v posledních sekundách ale na rozdíl od zápasu v Přerově z předchozího týdne nedocílili. Zlínští jejich nápor i všechny závary před vlastní brankou dokázali ustát.

Brněnský Mission Roller pak v odpoledním duelu přestřílel Uherský Brod 10:7. Jihomoravané si po hattricku Filipa Krále a dvou gólech jeho jmenovce Ondráčka vypracovali do začátku druhého dějství pohodlné vedení 7:1. Pak ale přišla stíhací jízda Kanců, která znamenala snížení na 5:7 z pohledu domácího mužstva. Vyrovnat se mu nicméně nepodařilo, Brno přidalo další branky, mimo jiné podruhé v zápase udeřil nejproduktivnější hráč Mission Roller Dominik Hrachovina (7+5). Se spoluhráči po úspěšné přestřelce předstihl v tabulce Přerov, který měl volno, a vystřídal ho na třetí pozici. Kanci zůstali poslední, na první triumf i body musejí čekat minimálně do dalšího kola nejvyšší soutěže.

Bitva mezi prvním Zlínem a druhými Boskovicemi přinesla dva rychlé góly Devils, které vstřelili Daniel Gazda a Adam Bachánek. Gazda tak skóroval už popatnácté během letošního ročníku. Poté snížil hostující Marek Göndör, Devils však vrátil vedení o dvě branky Dominik Luža a během čtyřminutové přesilovky navíc předvedl utěšenou střelu pod horní tyč Richard Hrazdira. Velkou příležitost na zkorigování skóre měl při trestném střílení Lukáš Šmíd, zlínský brankář Kořének jej ale betonem vychytal. Chytrým pokusem na první tyč na něj sice pak vyzrál Tomáš Müller, v poslední minutě první půle ale zaznamenal pátou zlínskou branku Michal Brida.

Ten se ve druhé části pustil do bitky se Šmídem. Ještě předtím však byly k vidění krásné góly Jakuba Hrazdila, Richarda Hrazdiry nebo Marka Göndöra. Domácí Tomáš Pavlůsek dostal stejně jako předtím boskovický Šmíd možnost trestného střílení, Jan Külzer v bráně Jihomoravanů ale jeho bekhendový blafák zastavil lapačkou. Zlín nakonec Boskovice porazil 9:4 a v tabulce se jim vzdálil na šest bodů.

Tahoun Devils Lukáš Chludil se po zisku dalších tří kanadských bodů vrátil na pozici nejproduktivnějšího hráče celého dosavadního průběhu extraligy. V šesti zápasech nasbíral sedm branek a dvacet asistencí. Na druhém místě bodování skupiny Východ nahradil Daniela Gazdu spoluhráč Jiří Suhrada (9+15), který proti Boskovicím při vlastním oslabení stanovil konečný výsledek utkání a předtím u zlínských branek čtyřikrát asistoval. Gazda je s bilancí 15+8 třetí.

VÝSLEDKY | TABULKA | STATISTIKY