Je to skvělý pocit, přiznal autor zlatého gólu Tomáš Kojecký

Je to skvělý pocit, přiznal autor zlatého gólu Tomáš Kojecký

Čtyři minuty před koncem finále ze vzduchu nasměroval puk do branky i za cenu toho, že zlomil hůl o tyč. V tu chvíli ještě netušil, že jeho trefa bude nakonec tou zlatou!

V průběhu turnaje jste měl šancí několik, ale spadlo to tam za celou dobu jenom jednou. Další trefa přišla až v tu nejvhodnější dobu, kdy přijít mohla a rozhodla finále. Můžete ten gól popsat?

Bylo tam vyloučení, takže jsme stáhli gólmana a hráli v pěti. Byl jsem vysunutý, čekal jsem před bránou a dostal jsem dlouhý pas. Zároveň si Bláha sjížděl a došlo k přečíslení. Dal jsem mu to, on se rozhodl střílet, gólman to vyrazil a já jsem to tam silou vůle dorval.

Po gólu se dlouho diskutovalo. Neměl jste strach, že branka nebude platit?

Ono to tam skákalo gólmanovi po rameni a Italové se to snažili vypíchnout. Skákalo to vzduchem a musel jsem vyvinout trošku důraz, ale povedlo se to i s tím, že jsem o tyčku zlomil hokejku. Ale zasáhl jsem to někde ve středu branky, v žádném případě to nemohla být vysoká hůl, takže jsem se nebál, že by to neuznali.

Jaké to je dát uklidňující gól ve finále Mistrovství světa?

Rozhodně dobrý pocit! Bylo to skvělé. 2:1 je taková nejistotka a když je to 3:1, tak už se hraje na pohodu.

Bohužel ta pohoda nevydržela do konce. Vy jste pak byl i u následného inkasovaného gólu na 3:2. Co se tam stalo?

Přišlo tam vyhození. Z nějakého nepochopitelného důvodu to Italové vyhodili až k nám do pásma. Jel jsem pro puk, chtěl jsem zabrzdit a podívat se kam dát kotouč, ale spadl jsem a o puk přišel. Pak to už byla rychlá výměna puku a gól z první. Bohužel...

Na druhou stranu se zápas alespoň zdramatizoval a euforie na konci byla zřejmě větší, než kdybyste před koncem pohodlně vedli o dva góly. Je to tak?

Je to tak. Myslím, že oba poslední zápasy byly dramatické a že to bylo i herně zajímavé. Protože dát deset gólů Austrálii, to není atraktivní. Ale tyhle zápasy, kdy se taháme o gól nebo dva, to už je o něčem jiném. Bylo to skvělé.

Jak jste přistupovali třeba zrovna k tomu zápasu s outsiderem z Austrálie?

Myslím si, že český tým má nadhled nad věcí. Nasázet jim 20 gólů, tak jak to udělali Francouzi, nemá smysl. Oni si to tady přijeli užít a my jsme se rozhodli, že jim dáme čichnout. Dali dvě branky a moc si to užili. Vyhráli jsme 10:2, ale šlo vidět, že největší radost z toho měli oni. Jestli člověk vyhraje o deset, patnáct nebo osm gólů, to je úplně jedno. Podstatné je, že jsme jim dali čichnout, dali dva góly a radost z toho měli, jako kdyby vyhráli celé mistrovství. O tom to je. Nechtěli jsme se vytahovat, ale dopřát jim taky nějakou radost.