11:1! Junioři protancovali přes americké výletníky do bitvy o světový titul

11:1! Junioři protancovali přes americké výletníky do bitvy o světový titul

Výkony juniorů Spojených států jsou letos pro všechny zbývající účastníky MS FIRS velkým zklamáním. Pro české mladíky nebyli soupeřem ani v základní skupině, ani v semifinále! Svěřenci trenérů Vlčka a Würtherleho přejeli frustrované Američany tentokrát 11:1 a už se můžou těšit na finálový duel, ve kterém je v sobotu od 22:15 českého času čeká obhájce zlata z Francie.

Hokejisté se hned od prvních minut činili, aby konečným výsledkem minimálně napodobili skupinový duel. Skóre otevřel ve čtvrté minutě forčekující Natan Vráblík. Už velmi rychle narůstala na ploše americká nervozita, která se promítla do několika přesilovek národního týmu. Hned tu první využil Richard Kobylík.

Jakmile poté Češi předvedli dvě nádherné kombinace, utkání dostalo zcela jednoznačný vývoj. Hlavně tandem Hronka s Vráblíkem vnesl do českých řad klid po trochu rozhárané pasáži, podobně parádní akci vytáhli i Vyoral s Pavlůskem a opět Kobylíkem. V závěru první části mladíci po dlouhých 145 minutách na turnaji kapitulovali, když Haloda neviděl tvrdou ránu Grahama Rexe, ale ještě do přestávky odpověděl z dalšího protiútoku Jiří Drobný. Vedení 5:1 bylo zaslouženým důsledkem obrazu hry.

A jestliže Američané doufali, že tentokrát dokáží debakl zažehnat – doufali marně. Faulovaný Vít Christov dokázal zpoza branky zakončit svůj bleskurychlý manévr, na dorážku střely Drobného si pak počkal Natan Vráblík a zkompletoval hattrick. Osmou branku stihl ještě ve 25. minutě kapitán Daniel Voženílek a jeden útok za druhým se na svatyni střídajících amerických gólmanů valily dál.

V tu chvíli už bylo pro české juniory nejdůležitější, aby dohráli zápas bez zranění. Frustrovaní Američané totiž dál prokazovali, že do Argentiny přiletěli jen na výlet. To byl jediný důvod, proč se rozhodnuté semifinále nedohrávalo v klidu, ale místo toho spíš na trestných lavicích. A jestli mohlo hokejisty něco opravdu upřímně potěšit, byla to završená desítka, o kterou se postaral dvěma trefami další "hattrickář" Vít Christov. Dvacet sekund před koncem navíc přišla ještě jedenáctá branka z hokejky Natana Vráblíka. Američané dostali zcela zasloužený výprask, ale teď už je to minulost a nás zajímá jediné: Sobotní finále Česka s Francií!

Česká republika – USA 11:1 (5:1, 6:0)

Branky a nahrávky: 4. Vráblík (Drobný), 7. Kobylík (Vyoral, Pavlůsek), 13. Vráblík (Hronek, Drobný), 14. Kobylík (Pavlůsek, Vyoral), 20. Drobný (Bureš), 22. Christov, 22. Vráblík (Drobný), 25. Voženílek (Drobný), 32. Christov (Kazlepka), 40. Christov (Voženílek), 40. Vráblík (Vyoral) – 19. Rex (Claunch).

Česká republika: Haloda (21. Frodl) – Kobylík, Vyoral, Pavlůsek, Valášek – Zahradníček, Voženílek, Christov, Kazlepka – Hronek, Bureš, Vráblík, Drobný.