První výhra v kapse! Češi zvládli start, nepříjemné Francouze porazili 4:2

První výhra v kapse! Češi zvládli start, nepříjemné Francouze porazili 4:2

Úvodní zápasy bývají na všech mistrovstvích hodně nepříjemné, o to cennější vítězství získala česká reprezentace mužů zkraje světového šampionátu v argentinském Rosariu. Už díky velmi dobrému úvodu zdolala houževnatou Francii 4:2. O branky se postarali čtyři různí střelci, svou sílu hned zkraje šampionátu ukázala elitní formace. Dalším soupeřem bude ve středu od 16:10 Lotyšsko.

Zatímco čeští junioři i ženy se ve svých prvních zápasech v Rosariu rozehřívali, třetí reprezentace se do soupeře zakousla hned od první minuty a prvního střídání. Už tak rychle se zrodila úvodní trefa, když za záda francouzského gólmana prošla schovaná střela Michala Šima. Stejně rychle jako nebezpečné akce přišly i první potyčky, ale to proti Francouzům nebylo vůbec nic nečekaného.

Aktivnější Češi hráli v prvním poločase dvě přesilovky. V té první je musela zachránit tyč při brejku Gabilleta, ve druhé naopak napálil konstrukci Michal Šimo. Francouzi dlouho drželi zcela rovnocenný krok, ale závěr poločasu už zase lépe vyšel Čechům. Z několika gólových možností se ujala střela Patrika Šebka, které vydatně pomohla – stejně jako při první trefě – výborná clona Marka Loskota před gólmanem De Prevalem. Na úvod šampionátu snesla první česká dvacetiminutovka přísné parametry.

Dost možná klíčový moment zápasu přišel zkraje druhé části. Čeští hokejisté potrestali zbytečný faul soupeřů, když vynikající přesilovku zakončil střelou mezi betony David Sem. Francie se na okamžik vzepjala a českého brankáře ostře prověřila, ale potom si národní tým situaci hlídal a čekal na protiútoky, ze kterých mohl zápas definitivně rozhodnout. Semův druhý útok měl i další šance. Pozadu nezůstávala ani třetí formace s dvojčaty Jakubem a Lukášem Novákovými, kteří společně s Tomášem Rubešem prožívali svůj debut v rámci seniorských šampionátů.

Závěr utkání ale neproběhl bez nervů, v čase 34:39 přesně zamířil Jeremy Lapresa a poprvé odčaroval Brabcovo kouzlo. Ani když si do otevřené obrany najeli Šimo s Markem Loskotem a druhý jmenovaný zvýšil na 4:1, nebyl ještě konec. Francouzi totiž z přesilovky znovu snížili zásluhou Karla Gabilleta a v posledních dvou minutách spustili velký nápor. Dvoubrankové vedení si však reprezentace pohlídala a na úvod mistrovství sebrala důležitou výhru. Ve středu ji čeká Lotyšsko, které mělo být ve skupině B papírovým outsiderem, ale pozor – v prvním zápase nečekaně porazilo Švýcary 5:2!

Česká republika – Francie 4:2 (2:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 1. Šimo, 17. P. Šebek (Strýček), 26. Sem (Loskot, P. Šebek), 37. Loskot (Šimo) – 35. Lapresa, 39. Gabillet

Česká republika: Brabec – P. Šebek, Strýček, Šimo, Loskot – Sem, Bernad, Rubeš, D. Šebek – L. Novák, Kameš, J. Novák, Cik.