Češi nadělili Švýcarům sedmičku. Ve čtvrtfinále je čeká Mexiko

Češi nadělili Švýcarům sedmičku. Ve čtvrtfinále je čeká Mexiko

Stoprocentní představení českých hokejistů nabídla základní skupina mistrovství světa. Ve třetím zápase si došli pro nejvýraznější vítězství, když Švýcarům nasázeli sedm branek a sami neinkasovali jedinou! Národní tým využil čtyři přesilovky ze čtyř, v bráně si po poločase odbyl úspěšný debut hradecký gólman Michal Vich. Dalším krokem v cestě za inlinovou medailí je čtvrtfinále proti Mexiku, které startuje v pátečních 23:40 českého času.

Už od začátku národní tým na nic nečekal, zápas chtěl mít rychle rozhodnutý. Hned po třech minutách zatáhli Švýcaři za záchrannou brzdu, která vedla k první přesilovce a prvnímu gólu Vladimíra Kameše. Druhý zařídil na konci sedmé minuty nádhernou akcí David Šebek. Projel celé hřiště a v přečíslení ještě potáhl puk, aby zakončil do úplně prázdné brány!

Soupeř se navíc vzápětí nechal znovu vyloučit, a tentokrát se v početní výhodě prosadila první formace. Kapitánovi Pavlu Strýčkovi stačilo šestnáct sekund, aby vymetl švýcarskou klec. Češi kontrolovali skóre, hra ale nabrala trochu živelnější tempo a Švýcaři také nebyli bez šancí. Skórovat se jim ale nepovedlo, na rozdíl od Jakuba Nováka. Ten využil rychlé rozehrávky a v přečíslení ho Tomáš Rubeš vyzval k prvnímu gólu za seniorskou reprezentaci – 4:0.

Další premiéra byla ještě podstatnější, v poločase totiž nastoupil do branky Michal Vich. Pro gólmana Hradce Králové to znamenalo vůbec životní debut v národním dresu! Za dvacet minut nepustil žádný kotouč, sluší se ovšem dodat, že spoluhráči na něj příliš střel nepustili. Naopak kontrolovali zápas k úspěšnému konci.

Švýcarsku se nepodařilo využít jedinou přesilovku, naopak Češi v této situaci dál vyučovali. Ze samostatného úniku se prosadil Patrik Šebek. Minutu poté potvrdil fungující souhru s jeho bratrem Davidem Jakub Cik a hokejisté vedli o šest gólů. Navíc si nechtěli pokazit svou stoprocentní úspěšnost v přesilovkách a jakmile dostali k dispozici čtvrtou, znovu ji využili zásluhou Patrika Šebka. Ten se tentokrát prosadil z velkého úhlu a uzavřel gólový účet utkání na stavu 7:0.

Česká republika – Švýcarsko 7:0 (4:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 4. Kameš (Sem), 7. D. Šebek, 13. Strýček (Šimo, P. Šebek), 17. J. Novák (Rubeš), 30. P. Šebek (Šimo), 31. Cik (D. Šebek), 37. P. Šebek (Šimo, Loskot).
Vyloučení: 1:4, navíc Furrer (Švýcarsko) 10 min. OT. Využití: 4:0.

Česká republika: Brabec (21. Vich) – P. Šebek, Strýček, Šimo, Loskot – Sem, Bernad, Cik, D. Šebek – L. Novák, Kameš, J. Novák, Rubeš.
Švýcarsko: Müller – Horber, Mäusli, Curty, Schrepfer, Eicher, Simmen, Furrer, Häfliger, Rothen, Bahar, Hürlimann, Edri, Bucher.