Češi znovu ztratili tříbrankové vedení a o medaile si nezahrají

Češi znovu ztratili tříbrankové vedení a o medaile si nezahrají

Čtvrtfinálový duel na MS IIHF v Drážďanech sehráli čeští hokejisté s Kanadou. Zápas rozjeli skvěle, ani vedení 5:2 po první čtvrtině jim však nestačilo. Kanaďané zápas dokonale otočili a po výhře 8:5 postoupili do semifinále, Češi budou podruhé v řadě bojovat jen o udržení.

Start českého týmu proti obhájci zlatých medailí byl opravdu snový. Ještě neuběhla ani minuta a Petr Tenkrát vyzval v přečíslení ke skórování Petra Kafku. Ve třetí minutě se o další branku zasloužila akce Patrika Šebka zakončená krásnou střelou do bližšího růžku – 0:2.

Kanada také potrestala jednu z chyb české obrany a Grassi snížil, ale vzápětí přišla lahůdková kombinace národního týmu, na jejímž konci byl Petr Tenkrát. A když tentýž hráč vyslal v desáté minutě přesnou střelu ze zadní linie, Češi vedli už o tři branky – 1:4.

Z první čtvrtiny to ale ještě nebylo všechno. Na bleskový úder Rosse odpověděl před sirénou Petr Tenkrát. Česká dvaašedesátka proměnila krásnou Brožovu přihrávku a završila hattrick – 2:5!

Druhá část se ale svěřencům Petra Hemského povedla o poznání méně, jejich náskok se nejprve ztenčil zásluhou Baumgartnera s Corbeilem. Čechům bohužel štěstí nepomáhalo, dvakrát nastřelili tyčku, a ještě před polovinou utkání se hokejistům javorového listu podařilo Footem vyrovnat zápas na stavu 5:5.

Do třetí periody poslali trenéři do branky místo Romana Handla mladíka Daniela Brabce. Ten ale bohužel udržel čisté konto jen pět minut a čtyři vteřiny, přesně po té době Terry otočil zápas. Českým reprezentantům možnosti nescházely, jenže když v závěru čtvrtiny využil Ross přesilovku, už to s nimi vypadalo špatně – 7:5.

K obratu Češi potřebovali nejen zlepšit svůj výkon, ale také vyzrát na brankáře Bretta Leggata. K tomu dostali dobrou příležitost ve své první přesilovce zápasu. Leggat ovšem ani přes narůstající tlak českého mužstva za svá záda žádný kotouč nepustil, jeho spoluhráči naopak zásluhou Grassiho svou početní výhodu podruhé proměnili a bylo rozhodnuto. Výhra 8:5 posunula loňského mistra z Kanady do semifinále, naopak český národní tým čeká podruhé v řadě jen boj o udržení v elitní divizi.

Kanada – Česko 8:5 (2:5, 3:0, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 6. Grassi (Foote), 10. Ross (Grassi, Foote), 17. Baumgartner, 20. Corbeil (Leggat), 24. Foote (Grassi, French), 30. Terry (French, Woods), 36. Ross (Grassi, Terry), 47. Grassi (Terry, Ross) – 1. Kafka (Tenkrát, Šebek), 3. Šebek (Kafka), 7. Tenkrát (Vozdecký, Brož), 10. Tenkrát (Vozdecký, Demel), 11. Tenkrát (Brož).
Rozhodčí: Vikman (FIN), Cottingham (USA). Vyloučení: 1:4. Využití: 2:0. Diváci: 130. Střely na branku: 24:24. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4, 2:4, 2:5, 8:5.

Kanada: Leggat – Woods, Terry, French, Henderson – Grassi, Foote, Ross, Corbeil – Baumgartner, Garb, Eng, Matthews.

Česko: Handl (25. Brabec) – Brož, Demel, Vozdecký, Tenkrát – Šimo, Šebek, Kafka, Loskot – Kameš, Strýček, Besser, Čuřík – Moučka.

Ostatní čtvrtfinálové výsledky

Zatím jednoznačně největší překvapení šampionátu v Drážďanech přišlo ve třetím čtvrtfinálovém zápase. Nováček TOP divize ze Slovenska, který v základní skupině získal jeden jediný bod, šokoval vítěze druhé skupiny z Finska! Slováci si vítězný úder schovali až na poslední minutu a jejich pouť turnajem bude mít nečekané pokračování mezi nejlepší čtveřicí.

Švédsko – Slovinsko 12:3 (3:1, 4:1, 4:1, 1:0)

Finsko – Slovensko 3:4 (1:0, 0:1, 1:1, 1:2)

USA – Německo 7:4 (3:1, 0:2, 2:0, 2:1)

Program semifinále a bojů o udržení – pátek 7. června

Semifinále se hraje tradičním způsobem, naopak čtyři neúspěšné týmy si to rozdají o sestup z elitní divize. Vítězové pátečních duelů budou zachráněni, zbylé dva se v sobotu od 11:00 střetnou v zápase o holé přežití.

14:00 Česko – Slovinsko (o udržení)

16:00 Švédsko – Kanada (semifinále)

18:00 USA – Slovensko (semifinále)

20:00 Finsko – Německo (o udržení)