Finové doma inlinový titul neobhájili. Zlato z MS IIHF slaví Kanada

Finové doma inlinový titul neobhájili. Zlato z MS IIHF slaví Kanada

Mistři světa v inline hokeji organizace IIHF jsou po třech letech znovu z Kanady! Javorové listy slaví své třetí zlato v historii, které v Tampere získaly díky finálové výhře 4:2 nad domácím Finskem. Bronzové medaile patří Švédům po vítězství 5:4 nad Slovenskem, česká reprezentace skončila na šestém místě. Sestupující Slovince nahradí v elitní skupině šampionátu Chorvatsko. Další mistrovství se však odehraje až za dva roky v Bratislavě.

Článek je převzatý z webu www.hokej.cz.

Výkony obou finálových soupeřů měly na turnaji zcela odlišnou tendenci. Finové v základní skupině rozstříleli všechny tři soupeře včetně Česka, zatímco Kanada získala první místo až díky vítěznému prodloužení se Spojenými státy. A ve čtvrtfinále utekla hrobníkovi z lopaty. Se Slovinskem neuvěřitelně prohrávala už o čtyři góly, jenže pak předvedla famózní obrat a vítězství 6:5 odstartovalo její cestu na vrchol. Naopak Slovinci nedokázali na heroické představení navázat, po porážkách 2:5 se Spojenými státy a 4:5 s Německem se poroučejí do druhé světové skupiny.

Finálový souboj, který byl reprízou loňské bitvy o zlato v Pardubicích, sledovalo v Tampere 6678 diváků. Ti viděli první gól domácího týmu už po 77 sekundách, jenže Kanada pak skóre otočila a tahala za delší konec provazu. Finové se v závěru zmohli jen na kontaktní trefu. Na vítězství 4:2 měli hlavní zásluhu brankář Brett Leggat, jenž v přímém souboji zastínil českým fanouškům dobře známého Sasu Hoviho, a kromě něj také autor dvou gólů David Hammond. Kanaďané ovládli mistrovství světa IIHF už v letech 1998 a 2012, letos získali pátou medaili v řadě.

Nejlepším brankářem turnaje byl vyhlášen slovenský Vladimír Neumann, na němž si ve čtvrtfinále vylámali zuby čeští hokejisté. Trofej pro nejlepšího obránce získal Kanaďan Adam Ross, nejlepším útočníkem se stal díky 19 bodům (11+8) Fin Jimi Palanto, nejproduktivnější hráč mistrovství.

Turnaj divize I překvapivě vyhrála reprezentace Chorvatska, finále s Austrálií ale přineslo obrovské drama – vítězný gól vstřelil osm sekund po začátku prodloužení Igor Jačmenjak. Chorvaté tak v elitní skupině nahradí sousední Slovinsko. Další mistrovství světa organizace IIHF je však na programu až v roce 2017, kdy uspořádá vrcholný podnik světového inline hokeje Bratislava. Příští rok jsou na programu pouze kvalifikace do turnaje první divize.

Finále mistrovství světa v inline hokeji IIHF:

FINSKO – KANADA 2:4 (1:1, 0:1, 0:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 2. Laakkonen (Virtala, Penttinen), 44. Palanto (Kuusela) – 4. Hammond (Baumgartner, Ross), 20. Bulmer (French), 42. Hammond (Ross, Woods), 45. Baumgartner (Ross).
Rozhodčí: Aumueller (Německo), Dreger (USA).
Střely na branku: 33:29 (13:5, 4:8, 5:7, 11:9).
Vyloučení: 1:2.
Využití: 0:1.
Diváci: 6678.
Finsko: Hovi – Pukka, Markkanen, Palanto, Kuusela – Partanen, Penttinen, Laakkonen, Virtala – Saarinen, Lappalainen, Joki-Erkkilä, Jokinen – Lohtander, Aalto. Trenér: Timo Nurmberg.
Kanada: Leggat – Foote, Hammond, Henderson, French – Woods, Bulmer, Ross, Baumgartner – Rauckman, McKibbon, Isaacs, Luscombe – Santiago, Vanderhoek. Trenér: Jason Stephens.

zápas o 3. místo: Švédsko – Slovensko 5:4 (0:1, 2:1, 2:1, 1:1)


Konečné pořadí MS TOP divize

1. Kanada
2. Finsko
3. Švédsko
4. Slovensko
5. USA
6. Česká republika
7. Německo
8. Slovinsko (sestup do divize I)

Nejlepší hráči podle direktoriátu turnaje

Brankář: Vladimír Neumann (Slovensko)
Obránce: Adam Ross (Kanada)
Útočník: Jimi Palanto (Finsko)


Finále mistrovství světa v inline hokeji IIHF divize I:

CHROVATSKO- AUSTRÁLIE 5:4 pr. (1:1, 0:1, 3:1, 0:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 1:42 Tadič (Novotny, Milicic), 25:11 Jankovič (Ječmenjak), 28:50 Miličič (Kopajtič, Novotny), 34:43 Vedlin (Ječmenjak), 48:08 Ječmenjak - 11:57 Best (Collins), 20:48 Gavin (Cleland, Jeffries), 28:20 Jones (Best, Collins), 36:55 St Clair (Todd, Haynes).
Rozhodčí: Prchal, Würtherle (oba ČR).
Střely na branku: 29:23 (5:8, 13:4, 6:7, 4:4 - 1:0).
Vyloučení: 2:3.
Využití: 0:0.
Oslabení: 0:0.
Diváci: 317.

Chorvatsko: TOMLJENOVIC (FILIPEC) - VEDLIN, JANKOVIC, JACMENJAK, SILOVIC, TADIC, CUNKO, NOVAK, TRSTENJAK, SRKETIC, KOPAJTIC, NOVOTNY, MILICIC, BRENCUN, VUJINOVIC.
Trenér: SERTIC

Austrálie: JAMES (GLASS) - COLLINS, JONES, BEST, FITZGERALD, ST CLAIR, TODD, GAVIN, HAYNES, JEFFRIES, CLELAND, TURNER, BREMNER, McKAY. Trenér: PHILPS

zápas o 3. místo divize I: Velká Británie – Argentina 3:2 (1:0, 1:1, 1:0, 0:1)

zápas o 5. místo divize I: Lotyšsko – Maďarsko 3:4 (0:2, 1:0, 1:0, 1:2)

Konečné pořadí MS divize I

1. Chorvatsko (postup do TOP divize)
2. Austrálie
3. Velká Británie
4. Argentina
5. Maďarsko
6. Lotyšsko (sestup do kvalifikace)
7. Rakousko (sestup do kvalifikace)
8. Bulharsko (sestup do kvalifikace)

Nejlepší hráči podle direktoriátu turnaje

Brankář: Mate Tomjlenović (Chorvatsko)
Obránce: Cameron Todd (Austrálie)
Útočník: Ivan Janković (Chorvatsko)