Junioři i ženy odstartovali MS vítězstvím

Junioři i ženy odstartovali MS vítězstvím

Junioři na úvod šampionátu zvládli vyčerpávající duel se Slovinskem a zvítězili 3:2. Češi, kteří dvakrát prohrávali dokázali výsledek utkání otočit ve svůj prospěch a radují se z úvodního vítězství. Ženy začaly turnaj se Švédskem a o tom, kdo bude brát body, rozhodly již v první polovině zápasu, který nakonec zvládly po výsledku 5:1. Ve druhém duelu junioři rozstříleli Namibii vysoko 13:3.

JUN: Česko – Slovinsko 3:2 (1:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 11. Bureš (Balcar), 26. Werbik (Bureš), 34. Klinecký (Vráblík) – 4. Tomaševič (Lavrisa), 22. Leben J. (Lavrisa). Střely na branku: 31-18. Vyloučení: 7-7.

V úvodu utkání dostali Slovinci výhodu přesilové hry, kterou se českému týmu dlouho dařilo bránit. Až v poslední vteřině dokázal početní výhodu zužitkovat Tomaševič, který dorazil kotouč za Hufa. V první části dokázali Češi srovnat, když se do útoku vydal kapitán Bureš a neomylně trefil pod víko. Po brance na 1:1 si český tým vytvořil další šance, ale zásluhou vynikajícího Vecka zůstal stav 1:1.

I ve druhé části vyšel Slovinsku nástup. Huf zlikvidoval několik šancí, ale na Jana Lebena nestačil a ve vedení byl znovu soupeř. Českému týmu ale pomohlo vyloučení soupeře, které ztrestal Nicolas Werbik. Napínavý duel dostal rozuzlení ve 34. minutě, kdy Daniel Klinecký protlačil dorážku za Vecka. Český tým otočil výsledek a Slovinsko nedokázalo zareagovat.

Ženy: Švédsko – Česko 1:5 (0:3, 1:2)

Branky a nahrávky: 23. Andersson (M. Sandberg) – 1. Vonková, 12. Vopravilová (Vonková), 18. Lásková (Jančová), 22. Lásková (Kovářová), 39. Lásková (Vonková). Střely na branku: 5-27. Vyloučení 2-1.

Češky vykročily za obhajobou loňského titulu vítězstvím, když si na úvod turnaje připsaly relativně snadné tři body proti švédskému výběru. Výběr trenérky Pančákové se do vedení dostal už v první minutě zápasu, když se prosadila Vonková. Český tým si vedení svědomitě hlídal a postupně navyšoval. Do konce první poloviny to bylo po brankách Vopravilové a Láskové už 3:0.

A Lásková byla k nezastavení i ve druhé polovině zápasu, kdy zaznamenala další dvě branky a hned na úvod turnaje si připsala hattrick! Jedna z mála věcí, která český tým musela mrzet, byla inkasovaná branka ve 23. minutě. Češky si nevedly v obraně příliš přesvědčivě a inkasovaly. Nicméně byla to první a zároveň poslední branka, kterou Nenadálová za svá záda pustila.  

JUN: Namibie – Česko 3:13 (3:7, 0:6)

Branky a nahrávky: 5. Kutz (Coetzee), 6. Kutz (Rubbert), 16. Bass (Epler M.) – 1. Vráblík (Klinecký), 4. Zdráhal (Král), 8. Vráblík, 12. Vráblík, 16. Klinecký (Gazda), 19. Vráblík (Gazda), 20. Vráblík (Bartko), 27. Janiczek (Kaukič), 32. Král (Zdráhal), 33. Zdráhal (Kaukič), 37. Janiczek (Král), 38. Vráblík (Klinecký), 39. Werbik. Střely na branku: 5-21. Vyloučení: 2-0.

Po rychlém vedení 2:0 Namibie srovnala, když využila rychlé protiútoky. Český tým se ovšem nenechal zaskočit a především díky Natanu Vráblíkovi, který v první polovině nasázel pět branek, vedl 7:3 po dvaceti minutách. Namibie, která stejně jako český tým odehrála 1. den turnaje dvě utkání nedokázala držet se soupeřem tempo a podlehla o deset branek.