Ohlédnutí za základní skupinou: Jak si vedly Češky ve skupině?

Češky zatím postupují za obhajobou mistrovského titulu krůček po krůčku. Na turnaji ještě ani jednou neprohrály a ve čtvrtek je čeká semifinále proti Američankám. Pojďme se ale ještě poohlédnout za tím, jak si výběr trenérky Pančákové vedl v základní skupině.

Nepříjemné rozlosování

Již před začátkem turnaje bylo jasné, že skupina A, tedy skupina, ve které se představí i český výběr, nebude vůbec nejjednodušší. Navíc v takovém rozlosování, jaké na Češky vyšlo. Ne jedenkrát bylo z týmu slyšet, že horší už to být nemohlo. Jenomže odpověď trenérů byla vždy jasná: „Pokud chceme vyhrát, musíme porazit všechny.“

A tak se český tým postupně nachystal na Švédky, Tchaj-pej, Švýcarsko a Kanadu. „První dva zápasy byly spíše na rozehrání, abychom se připravily na dva poslední zápasy ve skupině,“ vysvětlovala Blanka Škodová, brankářka českého výběru.

Ta se nakonec v brance představila až ve druhém zápase proti Tchaj-peji. A ve své premiéře na mistrovství světa hned vychytala nulu. Ale nepředbíhejme, první povinné tři body měly Češky získat proti Švédsku.

Lehčí rozjezd

Severský soupeř hrál jen na dvě čtyřky, pro Češky ideální soupeř na úvod turnaje. Hanka Nenadálová v brance Češek si nicméně moc nezachytala – Švédky totiž za celý zápas vystřelily jen pětkrát! 20letá gólmanka měla rozhodně víc problémů s tím udržet se v tempu, než pochytat švédské pokusy.

O den později už se Tchaj-pejky s deseti pokusy trochu víc „pochlapily“. Ale jak bylo řečeno – Škodová vychytala Češkám nulu! Prozatím první a poslední čisté konto na turnaji.

TABULKU SKUPINY A NALEZNETE >>ZDE<<.

Nadupané úterý

V úterý totiž přišly na řadu těžší zápasy se Švýcarkami a Kanadou. Tedy týmy, které disponují o poznání zkušenější a efektivnější ofenzivou.

Což Češky poznaly hned v dopoledním zápase, kdy se poprvé dostaly do situace, kdy musely dotahovat. A to hned dvakrát. „V tomto zápase jsme si ale dokázaly, že nepříznivý vývoj utkání umíme otáčet,“ zdůrazňuje Škodová.

I přesto, že Češky Švýcarky jasně přehrávaly, efektivnější v koncovce byl soupeř. Jenomže Flachsová a spol. ukázaly, že jedna minuta v hokeji je strašně dlouhá doba. Jedna švýcarská přesilovka (!!!) stačila na to, aby se český výběr dostal do vedení. „Byl to v podstatě zápas o to, zda do čtvrtfinále půjdeme my, nebo Švýcarky,“ věděla 18letá gólmanka.

Kanadská remíza

Ale krom nevyzpytatelných Švýcarek přihrál los v úterý Češkám i Kanadu. „Určitě je znát, jestli člověk hraje zápas za osm nebo 24 hodin,“ poznamenala Škodová. Ale i přes únavu z dopoledního zápasu sehrály Češky se zámořským soupeřem naprosto vyrovnanou bitvu. Jedinou branku obdržely navíc v početní nevýhodě.

Jen vyšší počet obdržených branek rozhodl o tom, že výběr trenérky Pančákové skončil druhý za Kanadou. A právě druhé místo poslalo Češky ve čtvrtfinále na Finky.

Ale o průběhu vyřazovacích bojů si povíme po jejich konci.

ČEŠKY V ČÍSLECH

Vstřelené branky                                     16   
Obdržené branky                                      4
Střely na branku                                     92
Střely proti                                     41
Vyloučení Češek                                     11
Vybojovaná vyloučení soupeřek   13 + jeden vyšší trest v zápase s Kanadou
Využití přesilovek                                      1
Inkasované branky v oslabení                                      1
Vstřelené branky v oslabení                                      2

Foto: Facebook FIRS