Tolik střel jako my nikdo mít nebude, těšilo po zápase s Němci Romana Kalu

Tolik střel jako my nikdo mít nebude, těšilo po zápase s Němci Romana Kalu

Už po 33 vteřinách zápasu otevřel skóre a uklidnil celý tým. V kádru je sice nejmladší ze všech, ale i tak se Roman Kala (44) dokázal mezi zkušenějšími a staršími inline hokejisty prosadit. Mezi střelce se zapsal hned čtyřikrát, nejvíce ze všech. Čeští reprezentanti vyslali na německou bránu se 33 střelami dvakrát víc pokusů než soupeř a podle toho vypadal výsledek úvodního duelu kategorie Veterans. Česko si poradilo s Německem jasným rozdílem 12:4. Jako trenér měl však Kala ke hře svých svěřenců i výhrady. Nelíbila se mu především hra v obraně a tři vyloučení. Obou varovných signálů by se chtěl v příštích zápasech vyvarovat.

V prvním zápase jste zaznamenal hned čtyři trefy. Čekal jste, že budete až takhle produktivní?
Nečekal, ale samozřejmě vím, že to tady bude stát tak trochu na mně. Přeci jenom jsem mezi kluky nejmladší, takže asi budu muset dávat hodně gólů i asistencí.

Sám jste otevřel skóre již po 33 vteřinách, kdy jste proměnil brejk. Věděl jste dopředu, co uděláte?
Jo, tušil jsem, co udělám. Německý gólman se vůbec nehnul. Myslel jsem, že udělám něco jiného, ale pak jsem ihned plány pozměnil a zakončil blafákem k tyčce.

Zápas jste měli sice pod kontrolou, ale začátek druhé půle vyšel lépe pro Němce. Co se stalo po změně stran?
Všichni jsme si mysleli, že už to půjde samo a najednou jsme zjistili, že tomu tak nebude. Museli jsme začít více bruslit.

Nastartoval vás minutový výpadek do konce zápasu?
Jasně, samozřejmě. Dostali jsme dva rychlé góly za sebou a oni byli zpátky v zápase. Museli jsme tak reagovat a dát další tři, čtyři góly, aby věděli, že nemají šanci s námi hrát.

Němci se rozhodli vzít si oddechový čas, aby vás zbrzdili, ale to se jim nepodařilo. Co jste si řekli vy za těch třicet sekund?
Bavili jsme se mezi sebou a řekli si, že budeme hrát stále svoji hru. Jejich gólman ke konci zápasu už ani nemohl. Tolik střel, kolik jsme jich měli my, už asi žádný jiný tým nebude mít v průběhu šampionátu.

Německo bylo zřejmě nejslabší soupeř ve skupině. Nyní už vás čekají těžší celky. Co vám může dodat výhra nad Němci už do nadcházejícího duelu se Slováky?
Vyzkoušeli jsme si, že musíme myslet i na obranu a že nebudeme pouze útočit. Proti Slovensku, Francii i Kanadě musíme hrát jiný inline než proti Německu.

Úvodní utkání vám ukázalo, že máte díry v obranné hře. Čím to, že se vám nepodařilo zlepšit defenzívu v průběhu zápasu?
Mnoho hráčů hrálo spolu poprvé, takže jsme si teprve vyzkoušeli, kdo s kým může hrát. Možná uděláme do dalšího zápasu nějaké změny. Uvidíme.

Navíc jste se nevyhnuli ani oslabení. Hned třikrát jste byli vyloučeni. Co říkáte na disciplínu?
Musíme si na ní dát pozor, protože hrát ve třech v těch vedrech bere mnoho sil do dalších zápasů. Budeme se muset vyvarovat podobných faulů jako v duelu s Německem, které podle mne nebyli, ale tohle je věc rozhodčích.

Mohl jednou z dalších příčin problémů v defenzivě i povrch?
Přeci jenom oficiální trénink jste měli v Bolzanu a ne Meranu.Povrch je jiný, než na který jsme zvyklí na něco jiného. Stilmat, na němž se hraje většina mistrovství, je kvalitou úplně někde jinde.