Lepší prohrát teď než v play-off, prohlásil Vápeník po prohře se Slováky

Lepší prohrát teď než v play-off, prohlásil Vápeník po prohře se Slováky

Ačkoliv je obránce, stal se nejproduktivnějším hráčem českého týmu v duelu proti Slovensku. Dušan Vápeník se hned dvakrát zapsal mezi střelce ve druhém utkání na mistrovství světa inline hokejistů v kategorii Veterans a návazal tak na tři asistence proti Německu. Ani jeho trefy však neodvrátili porážku 4:7. Češi prohráli v této kategorii vůbec poprvé v historii šampionátu. Z prohry se ale chtějí poučit, zejména v obraně.

V zápase jste dal dva góly vždy po individuální akci. Hra útočníků se vám nelíbila z pozice beka?
Jsem tady od toho. Prakticky patřím mezi nejmladší hráče a myslím si, že jsem na to fyzicky dobře. Pokud to šlo, tak jsme se snažil ujet. Bruslení mi nedělá potíže. Škoda jenom, že jsme nevyužili šance. Nevadí, lepší prohrát teď než v play-off.

Proti Slovákům jste se trefil hned dvakrát. Ani vaše zásahy ale na výhru nestačily. Co bylo příčinou prohry?
Podcenili jsme soupeře. Slováků bylo málo a navíc měli za sebou už jeden zápas dopoledne. Mysleli jsme si, že všechno půjde samo. Oni navíc nebruslili a byli ztažený před brankářem a vyčkávali na brejky, které bohužel proměňovali.

Problémy v obraně už jste měli přitom v duelu s Německem. Proč jste se nepoučili do dnešního zápasu?
Nebyla to pouze věc obrany. Na hřišti jsou čtyři hráči a dnešní inline se hraje tak, že celá čtveřice brání i útočí. Hra se prolíná. Když na nás jezdili tři hráči do dvou obránců, tak se s tím dalo jen těžko něco dělat.

Co s vámi udělá porážka do následujícího průběhu turnaje?
Mohla by nás poučit v tom, že bychom měli hrát lépe dozadu a to kompletní čtveřice. Nejedná se pouze o obránce. Dále se musíme lépe pohybovat, dávat si přesnější přihrávky a hlavně využívat lépe šance.

Až za stavu 3:5 jste začali být aktivnějším týmem. Proč až takhle pozdě?
Protože až tehdy jsme se rozhodli stáhnout hru na dvě lajny a začali točit dvě čtveřice. Sám jsem šel navíc do útoku. Snažili jsme se s tím něco udělat. Oproti zápasu s Německem jsme měli v přesilovce jednu střelu a Slováci nám navíc dali gól v oslabení. Neděje se ale nic zavážného. Porážku musíme hodit za hlavu a připravit se na zbývající zápasy ve skupině proti Kanadě a Francii a následně se připravit na play-off.

Duely se Slovenskem bývají ve všech sportech věšinou vypjatější, prestižnější. Jak to bylo ve vašem případě?
Nepřišlo mi něijak osobně, že by záps s nimi byl vypjatější. Nerad prohrávám, ať je na druhé straně kdokoliv. Na hřišti nechám všechno, co ve mně je.