Krutá rána. Český zlatý sen se ropzplynul v poslední vteřině prodloužení

Krutá rána. Český zlatý sen se ropzplynul v poslední vteřině prodloužení

Obhajoba mistrovského titulu se konat nebude. Český národní tým inline hokejistů v kategorii nad 45 let podlehl v semifinále mistrovství světa v Itálii 2:3 po prodloužení a tentokrát si na krk zlaté medaile nepověsí. Osudná chyba se stala v poslední vteřině prodloužení, kdy Bystro Ščepko trefil poloodkrytou branku Hrachoviny a poslal Slovensko do finále. Českou reprezentaci čeká v sobotu od 13 hodin duel o bronz.

Český tým se poučil oproti duelu v základní skupině a nehrál už tolik inline hokej dopředu dozadu, jako tomu bylo v prvním vzájemném duelu. Češi se dokázali dostat i do vedení po krásném úniku Romana Kaly. Útočník první formace poté dokázal ještě jednou svému týmu získat vedení po šťastném vyrovnání Ščepka.

V tu chvíli měli Češi navrch, ale z převahy nedokázali vytěžot další gól, který by je uklidnil. „Za stavu 2:1 jsme neproměnili pět gólových šancí. Mohli jsme odskočit na dvoubrankový rozdíl a bylo by po Slovácích,“ hlesl smutně Kala. Nestalo se tak. Český výběr doplatil v semifinále na vlastní nedisciplinovanost a právě v přesilovce se podařilo po krosové přihrávce vyrovnat Andenu Lezovi.

Za vyrovnaného stavu stáhly oba týmy ještě hlouběji obranné bloky a střela byla od té doby k vidění pouze sporadicky a zejména čeští hokejisté putovali častěji na trestnou lavici než soupeř. Sami naopak měli pouze jedinou početní výhodu. O osudu uktání mohl rozhodnout v závěru druhého poločasu Ščepko, v tutové šanci ale nepřekonal ležícího Hrachovinu.

Slovenský hráč si vybral hvězdný okamžik až v prodloužení. Všichni už se chystali na samostatné nájezdy, když v posledních vteřinách přišla rozhodující akce celého utkání. Peter Kotlárik našel od mantinelu trestuhodně volného Ščepka, který se z první trefil přesně na bližší tyč. Na světelné tabuli svítila sekunda do zaznění sirény. Na hřišti vypukla slovenská radost, zatímco ve tvářích českého týmu se porkazatelně objevil smutek. Sen o zlaté obhajobě se rozplynul. Zbývá duel o bronz v neděli od 13 hodin. Protivníkem bude soupeř ze Severní Ameriky.

Česko – Slovensko 2:3 po prodloužení (2:2, 0:0 – 0:1)

Branky: 9. a 17. Kala – 16. a 45. Ščepko, 20. Lezo. Vyloučení: 4:2 + Würtherle osobní trest. Využití: 0:1.