Přípravku ovládl pořádající tým Přerova

Přípravku ovládl pořádající tým Přerova

PŘEROV - Kladno, Olomouc, Hořovice a Přerov se probojovali do nedělního programu MČR v kategorii přípravka. Nejprve byly na programu semifinálové zápasy a pak se začalo bojovat o medaile. Na pomyslný trůn se po statečném boji dostali budoucí naděje Přerova. Stříbro patří Kladno a bronz Zlínu. Na Boskovice zbyla čtvrtá pozice.

Úvodní semifinálové utkání mezi Kladnem a Olomouci byl ve znamení dvou rozdílných poločasů. V tom prvním došlo k menší gólové přestřelce na obou stranách, neboť bylo k vidění deset gólů. Oba týmy se v něm přetahovaly o vedení, více štěstí se ale přiklonilo na stranu Olomouce, která první dějství ovládla v poměru 6:4. Druhý poločas už tak na góly úrodný nebyl. Olomouc se soustředila na ubránění náskoku z první části a nakonec vyhrála 8:5. Vybojovala si tak účast ve finále, na Boskovice zbyl boj o bronz.

O druhé místo ve finále si to mezi sebou rozdali hráči Přerova a Hořovic. Tento zápas měl podobný průběh jak ten předcházející, s tím rozdílem že v něm padlo daleko méně gólů. Pořádající tým si v první části vytvořil dvoubrankový náskok, který v druhém poločase uhájil. Zvítězil celkově 3:1 a doplnil tak Olomouc ve finále. 

Před finálovým utkáním se v Přerově hrálo o třetí místo mezi Kladnem a Hořovicemi. Zápas byl velmi vyrovnaný a rozhodlo jej až posledních pět minut, kdy Hořovice daly tří rychlé góly, a odskočily na rozdíl čtyř branek. Na tohle se už Kladno nezmohlo na odpověď a mohlo jen přihlížet, jak se hráči Hořovic radují ze zisku bronzových medailí.

Finále přípravek proti sobě svedlo týmy Olomouce a Přerova. Regionální derby slibovalo zajímavou podívanou, ale vyhrát mohl pouze jeden. 

Mnohem lépe vstoupili do utkání domácí hráči, kteří ihned po dvou minutách dali první gól. Jakub Galnor si sjel mezi kruhy a přesnou ranou vymetl šibenici olomoucké brány. Krátce na to byl sice vyloučen Šťastný, ale i tak to byli Night Birds, kdo se opět dostal do velké šance. Weiss ale zvládl situaci bravurně a předvedl parádní zákrok. Olomouc se ne a ne chytnout, proto přišel trest. Ještě v oslabení se totiž trefil Štěpán Přeslička a potvrdil dominanci svého celku, který i ve třech přehrával soupeře. Night Birds nepolevovali a v osmé minutě již vedli o tři branky. Ze samostatného úniku se totiž prosadil Tomáš Šťastný. Olomouc si vyžádala oddechový čas a pokusila se vrátit do zápasu. Zlepšení sice přišlo, ale byl to opět soupeř, kdo udeřil. Ke konci třetiny totiž Jakub Galnor opět utekl obraně a ranou pod břevno přidal svůj již druhý gól. To však nebylo vše, do minuty se prosadil ještě jednou a byl na světě hattrick! Po polovině utkání tak byli jasně veselejší domácí hráči. 

Olomouc nastoupila do druhého dějství daleko aktivněji, ale Přerov se dobře bránil a vyčkával na nebezpečné šance k protiútokům. Nutno podotknout, že domácí podržel i výtečně chytající Trnka, jehož zákroky byly velmi náročné, ale také bezchybné. Za jeho práci se mu v 20. minutě odměnil Matěj Macháček, který dorazil kotouč do brány a přidal šestý gól. Olomouc se sympaticky snažila něco s utkáním udělat, ale střelecky jí nebylo přáno. Ještě jednu šanci hráči Tempishe dostali v 24. minutě, když jim byla nabídnuta přesilová hra. Tu rychle využil Martin Hořák a ukázal, že zápas ještě neskončil. Night Birds ovšem nepolevili v koncentraci a už nedovolili soupeři utkání zdramatizovat. Po zápase se tak radovali ze zisku titulu po výhře 6:1.

Foto: Zdena Bobková