Přetahovanou zvládli lépe Američané, Češi si v sobotu zahrají o bronz

Přetahovanou zvládli lépe Američané, Češi si v sobotu zahrají o bronz

Utkání s USA nabídlo několik zvratů a jednou se dokonce český výběr dostal do dvoubrankového vedení. O to ale přišel během pouhých třiceti vteřin. Ještě jednou si sice národní tým vypracoval těsný náskok, závěrečná čtvrtina se však vydařila lépe Američanům, kteří si tak zajistili místo ve finále. Česko však stále ještě nemusí z Bratislavy odjet s prázdnou, v sobotu ho čeká bitva o bronz.

USA – Česko 5:4 (1:2, 0:1, 2:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 3. Fox (Schiavo), 32. Spezia (Kettler, Krogman), 32. Burnett (White, Combs), 37. Combs (White, Burnett), 43. Schiavo (Pascalli, DiMartino) – 9. Kafka (Petružálek), 11. Zbořil (Černoch, Ferenc), 20. Šebek (Petružálek, Kafka), 34. Zbořil. Rozhodčí: Vikman (FIN), Aumüller (GER). Vyloučení: 3:4. Bez využití. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 3:3, 3:4, 5:4.

Sestava USA: Redmann (Kuhn) – Arcibal, Burnett, White, Combs – Kettler, Krogman, Noe, Spezia – DiMartino, Fox, Pascalli, Schiavo.

Sestava Česka: Frodl (Huf) – Strýček, Šebek, Kafka, Petružálek – Kameš, Zahradníček, Kubica, Strnad – Ferenc, Zbořil, Černoch, Kverka – D. Bernad

Na začátku zápasu byli jako tradičně aktivnějším celkem Češi, ale z úvodní trefy se radoval soupeř. Shane Fox si potáhl puk do středu hřiště, odkud vyslal přesnou ránu pod horní tyčku. O chvilku později mohli Američané vést už o dvě branky, když dostal přihrávku na hranici brankoviště Noe, který ovšem z blízka mířil trestuhodně nad.

Podobnou příležitost měl i Pascalli, jenže si počínal úplně stejně jako jeho spoluhráč. Český tým se však nespokojil s předváděnou hrou a tlačil se dopředu. První velká příležitost sice vyrovnáním neskončila, když Petružálek prudkou ranou mířil do břevna, následně však vyhrál buly a žabičkou našel Petra Kafku. Ten si puk v klidu zpracoval a zamířil neomylně ke vzdálenější tyči.

Hráči Spojených států byli při zakončení hodně důrazní a někdy se snažili dorážet v momentech, kdy už Frodl měl kotouč jistě ve své moci. Po jedné takové situaci se strhla potyčka, po které na trestné lavici usedli dva hráči z každého týmu. To pomohlo Čechům, kteří tak ještě během první dvanáctiminutovky otočili skóre.

Akci rozjel Ferenc, který našel Zbořila. Ten ihned poslal kotouč Černochovi, který mohl klidně střílet, v pravý čas ale nahrál zpátky Mikuláši Zbořilovi, který měl před odkrytou klecí velmi snadnou úlohu.

Ve druhém dějství se na obou stranách hrálo dlouho opatrně, což změnil až první český útok. Po parádní Kafkově přihrávce sice Petružálka Redmann vychytal, puk ovšem vyrazil jen před sebe, kde stál zcela volný Patrik Šebek, který se štěstím dostal kotouč za brankovou čáru.

V dalších minutách duelu se ukázalo, jak je Dominik Frodl důležitý pro úspěch české reprezentace. Skvěle si totiž počínal proti obrovské šanci Pascalliho, jehož pokus vyrazil ramenem a následně ještě poskakující kotouč z brankoviště odpálil do bezpečí. Následně byl ostražitý i proti povedenému pokusu DiMartina.

V 30. minutě neuspěl ani Schiavo, jehož střela sice proklouzla Frodlovi pod výstrojí, puk však zamířil vedle branku. Národní tým si vybral slabší chvilku před koncem třetí čtvrtiny, kdy během půl minuty dvakrát inkasoval. Nejdříve se dokázal uvolnit v levém kruhu Tyler Spezia, který mířil přesně do levého horního rohu, prosadil se i Derrick Burnett, jehož pohotový a prudký pokus prolétl Frodlovi mezi rukou a tělem.

Americká radost z vyrovnání ovšem netrvala příliš dlouho, kapitán Mikuláš Zbořil si vzal puk na středu hrací plochy, proháčkoval se až do výhodné střelecké pozice a zamířil přesně ke vzdálenější tyčce. Před poslední dvanáctiminutovkou tak měli Češi těsný náskok, o který přišli velmi rychle. White křižným pasem našel volného Jacka Combse, který okamžitě vypálil do odkryté klece. Frodl se natahoval, jak mohl, ale rychlou střelu nemohl zastavit.

Necelých sedm minut před koncem mohl národní tým přiblížit finále Kubica, kterého v přečíslení našel Strnad, nemířil však před odkrytou klecí přesně. Na druhé straně naopak využili zaváhání české obrany Američané, kteří se dostali do vedení. Pascalli mezi dvěma obránci uvolnil Johna Schiavoa, který si položil Frodla a v klidu zakončil.

Blízko vyrovnání byl Zbořil, který zároveň útočil na hattrick. Podařilo se mu přebruslit obránce, po krátké kličce ale ztroskotal na perfektním Redmannovi. Ve zbytku střetnutí to Američané sehráli velmi zkušeně, když si hlídali držení puku a českému týmu nedovolili žádnou velkou příležitost ani hru bez brankáře. Na výběr Luďka Brože tak čeká duel o třetí místo.