Přesilovky rozhodly! Češi třemi góly přetlačili Itálii

Přesilovky rozhodly! Češi třemi góly přetlačili Itálii

Šlo o nesmírně emotivní utkání se skvělou atmosférou. Během celého utkání nebylo momentu, kdy by na boskovickém stadiónu bylo slyšet vlastního slovo. Čeští mladíci s podporou v zádech zatápěli Italům hlavně v početních výhodách, kdy nasázeli všechny branky duelu. „Pro nás jsou fanoušci takovou externí nabíječkou,“ pochválit po zápase střelec druhého gólu Filip Novák. V sobotu zakončí český výběr základní skupinu s Francií a pokud bude alespoň bodovat, zahraje si v neděli o zlato.

Od začátku zápasu bylo ve hře obou týmů znát velké napětí. Dost možná se hrálo o účast ve finále, kam postoupí dva nejlepší týmy po základní skupině. Češi měli k dispozici přesilovku, kterou ovšem nedokázali po několika nepovedených kombinacích využít. V 7. minutě přišel první důležitý okamžik pro vývoj duelu. Novákovi podjely brusle, a tak nechtěně zajel do italského brankoviště. To se však nelíbilo Baccarinovi, který českého hráče několikrát praštil pěstí. Od rozhodčích za to vyfasoval trest na pět minut a do konce utkání.

Všemu ovšem zdaleka nebylo konec. Několik vteřin po zahájení přesilovky Italové protestovali kvůli problémům s časomírou a jeden z realizačního týmu vhodil vyrážečku na hrací plochu. Za to dostal tým z Apeninského poloostrova dvouminutový trest, díky čemuž dostali čeští hráči dvojnásobnou početní výhodu. V ní nechali dvakrát vyniknout brankáře Zanardiho a jednou dokonce nastřelili tyčku.

Kapitán Plášek mužem na svém místě

Skóre se změnilo až při další české přesilovce. Indrák si několikrát vyměnil kotouč s Karlem Pláškem, který se následně opřel do kotouče a prostřelil přesouvajícího se gólmana. Zbytek první periody se odehrával s velkými emocemi na obou stranách, spíše se ale jen bojovalo o kotouč a brankáři moc práce neměli.

Do druhé poloviny si čeští mladíci odnesli skoro celou dvouminutovou početní výhodu, kterou v jejím závěru proměnili. Plášek na červené čáře přenechal puk Filipu Novákovi, jehož povedená rána z dálky škrtla o Zanardiho beton a zapadla do sítě.

O chvilku později se jeden z italských hráčů natlačil až před Altrichtera a po třech dorážkách dostal puk za brankovou čáru, hra bylo ovšem přerušena o vteřinu dříve, a tak se Italové ze snížení radovat nemohli.

Třetí využitá přesilovka dodala rozhodující klid

Přes značné protesty trenérů se pokračovalo v utkání a Češi si velmi dobře hlídali svůj náskok. Nakonec si v poslední desetiminutovce vybojovali druhou dvojnásobnou přesilovku, kterou už využili. Plášek si položil obránce a bekhendem našel před brankou číhajícího Vojtěcha Kadlice, a ten pohotově poslal puk pod horní tyčku.

Italové se dlouho nemohli dostat do tlaku a opravdu vyloženou příležitost si vypracovali jen jednu. V poslední minutě se puk odrazil k Battistellovi, jehož svižnou ránu do odkryté klece vytěsnil na poslední chvíli skvělý Altrichter.

Jiří Suhrada (trenér české reprezentace): „Bylo to těžké utkání, což jsme očekávali. Italové hráli hodně obětavě, ale my jsme to odehráli velmi slušně. Jsou to mladí kluci, takže bylo hodně emocí. Na to jsem se snažil celý tým připravit a myslím, že i z tohoto ohledu jsme to zvládli velmi dobře. Máme silné mužstvo a věřím tomu, že jsme schopni hrát ještě o kousek lépe.“