Vítej, finále! Suverénní junioři bez porážky ovládli celou skupinu

Vítej, finále! Suverénní junioři bez porážky ovládli celou skupinu

Boskovice - Takhle by to šlo! Čeští in-line hokejisté do 18 let nepoznali hořkost porážky ani v šestém duelu ve skupině a bez ztráty kytičky ji celou opanovali. V sobotu odpoledne si v posledním utkání ve skupině poradili s výběrem Francie, kterou v souboji o prvenství nalomili už v první třetině. Ve finále čeká domácí reprezentaci výběr Itálie!

Klíčový duel pro českou reprezentaci, jenž byl posledním v základní skupině, měl určit konečné pořadí před medailovými boji. Češi nechtěli proti houževnatému soupeři ponechat nic náhodě a hned od úvodu se hnali dopředu. V úvodu si však žádnou vážnější šanci vypracovat nedokázali, Lefebvre v brance Francie zůstala bez práce. Přesto však domácí reprezentace na konci šesté minuty udeřila. Puk si vzal do své moci kapitán Plášek, který se skvěle proháčkoval středem přes dva hráče na levou stranu, odkud našel před prázdnou brankou volného Davida Jindru a ten neomylně otevřel skóre duelu. Naši reprezentaci rázem ožili a nadále diktovali tempo. Ještě před polovinou prvního dějství svůj náskok zdvojnásobili. V protiútoku 2 na 1 se po pravém křídle rozjel Lašák, který signalizoval celou dobu, že vystřelí, ovšem v pravou chvíli přihrál úplně volnému, jenž podruhé v krátkém sledu trefil odkrytou část branky.

Za dvacet vteřin mohlo být snížení, když se dostal ke střele Duchemi, jeho rána na zadní tyč se ale do branky nevešla, a skončila na zadní mantinelu. Francouzi po druhém inkasování ožili a byli aktivní, ovšem česká obrana šlapala jako hodinky. Nakonec však inkasování ale přeci jen neunikla, a obdržela teprve druhý gól na celé turnaji. Po střele z vrcholku kruhu se odrazil kotouč od zadního mantinelu před Mikela Saenze, který využil lehké dezorientovanosti Altrichtera a bekhendem sklepl kotouč za jeho záda. Francouzi navíc nebyli daleko do toho, aby také srovnali, ale Češi mírný tlak ustáli, a do šaten odcházeli s jednogólovým vedením.

Druhý poločas začala opětovnou aktivitou země galského kohouta. Altrichter musel být v permanenci, ale všechny nájezdy soupeře ustál a držel svůj celek nad vodou. Navíc se na hřišti začalo jiskřit, což rezultovalo ve vyloučení. Při hře 3 na 3 Kadlic obehrál obránce, který byl bez hokej,  kličkou si jej položil a naservíroval kotouč před prázdnou branku Karlu Pláškovi, jenž na dlouhou hokejku poslal puk za beton gólmana Francie. V Boskovicích mohlo být za minutu ještě veseleji, a to když Novákovu ránu dorážel Muller, nicméně Lefebvre se skvěle přemístil a betonem kotouč vyrazil!

Parádní utkání se překlopilo do své závěrečné desetiminutovky. Češi hráli přesně to, co potřebovali a kontrolovali průběh utkání, přičemž nechali Francouze kombinovat, nicméně nikterak nebezpečně. Tři a půl minuty před koncem usedl na trestnou lavici Filip Novák a Francouzi se mohli nadechnout v přesilovce k závěrečnému tlaku. A ten se také konal, ovšem trojice Čechů a brankář Altrichter předvedli neskutečně obětavý výkon, jednou navíc domácího strážce svatyně zachránila branková konstrukce. Osm vteřin před koncem duelu Plášek dobře projel přes celé hřiště a našel volného Indráka, toho však v tutovce vychytal Lefebvre. Čechy to ale mrzet vůbec nemuselo, protože zvítězili i popáté v řadě ve skupině a z prvního místa si zajistili místenku ve finále!