Mistrovství světa Masters a Veterans – den čtvrtý

Mistrovství světa Masters a Veterans – den čtvrtý

Přerov, Nový Jičín – V Přerově i v Novém Jičíně už turnaj dospěl do čtvrtfinálové fáze, přičemž v kategorii Masters do něj postoupila jen čtyři nejlepší mužstva a zbylých osm si to spolu rozdalo v osmifinále. Češi každopádně v obou kategoriích byli úspěšní a čeká je semifinále. Veterans zdolali Německo 5:1, Masters Itálii 7:0.

V kategorii Masters probíhaly dopoledne souboje o to, kdo zaplní poslední čtyři místa ve čtvrtfinále. Už od devíti hodin se utkaly týmy Francie a Austrálie a utkání mělo velmi jasný průběh. Francouzi i podruhé na turnaji Australany porazili, tentokrát 10:1. Utkání Velké Británie s Itálií bylo mnohem vyrovnanější, rozhodovalo až prodloužení. Italové v něm dokonali svou otočku z 0:2 na 3:2.

V Dunajském derby poté Slováci překvapivě nestačili na maďarské inlinehokejisty, kterým podlehli 3:4. Zápas to byl velmi dramatický a napínavý až do konce, jeho hlavní hvězdou se stal Tamas Lencses, který nasázel Slovákům hattrick. Poslední vstupenku do čtvrtfinále si zajistily Spojené státy, které porazily 3:1 Slovinsko až dvěma góly v poslední minutě.

Následně už přišly v Přerově na řadu čtvrtfinále. Jako první se proti sobě postavily výběry Německa a Francie a Francouzi si připsali už druhou dnešní výhru a postoupili do semifinále. Rozhodl už první poločas, který Francouzi vyhráli 5:0 a celkově zvítězili 8:2. Následoval střet dvou velkých rivalů, Kanady a USA. Z vítězství se radovaly javorové listy, které Spojené státy porazily 2:0 brankami ve druhé půli.

Ve čtvrtfinále Maďarsko nedokázalo zopakovat výborný výkon proti Slovákům a do bojů o medaile nepostoupilo. Konečnou překážkou se jim stalo Švýcarsko, které je porazilo 6:2. Všechny branky nastříleli Švýcaři už do půle. Na závěr programu sehrála své čtvrtfinále také Česká republika, která měla za soupeře Italy. A vůbec se s nimi nepárala, porazila je jednoznačně 7:0. Hráči se ani nemuseli vydat na sto procent a mohli ušetřit cenné síly směrem do medailových bojů.

V Novém Jičíně se odehrálo jen pět utkání. Jako první šly na řadu výběry Austrálie a Nového Zélandu. Nový Zéland sice v úvodu vedl, ale nakonec prohrál 4:10. V sérii o deváté místo, která se hraje na dva zápasy, tak Austrálie vede 1:0.

Pak už se ke slovu dostaly čtvrtfinálové souboje, první z nich obstaraly reprezentace Slovenska a Velké Británie. Slováci byli jakožto vítěz skupiny A jasnými favority a svou roli s přehledem naplnili, vyhráli vysoko 12:0. Brity tak čekají boje o páté až osmé místo. Souboj Kanady a Itálie už byl o něco vyrovnanější, i v něm se ale nakonec radoval z postupu do semifinále favorit. Kanaďané hráli trpělivě ze zajištěné obrany, soupeře donutili k chybám a ty dokázali využít a vyhráli 4:0.

Také Američané zvládli své čtvrtfinále, s Francií si poradili 6:1. Byli to ovšem Francouzi, kteří šli do vedení. Pak se však prokázala větší kvalita Američanů, kteří Francouzům nasázeli šest branek a v klidu si zajistili postup. Na závěr programu šli na řadu Češi, které čekalo nepříjemné Německo. Podle očekávání Němci hlavně v úvodu kousali a po půli prohrávali jen o gól. Pak ale našemu západnímu soupeři došly síly a výsledkem bylo české vítězství 5:1 a postup do semifinále proti Kanadě.