Junioři si pohodlně došli k prvnímu vítězství na šampionátu

Junioři si pohodlně došli k prvnímu vítězství na šampionátu

Úvodní zápas se českému juniorskému týmu velmi vydařil. Proti Švédům, kteří i v malém počtu předvedli řadu povedených šancí, se ukázali ve velmi dobrém světle. Za záda švédského gólmana postupně padla pětice gólových tref. Další množství šancí brankář Grandberg zastavil. Na opačné straně měl i Daniel Huf spoustu práce, přesto dokázal udržet svou první nulu na inlinehokejových šampionátech. Další zápas mají Češi na programu již zítra, od osmnácti hodin se utkají s nevyzpytatelnými Švýcary.

Přestože Švédové přijeli do Asiaga v menším počtu, než čeští reprezentanti, už od počátku aktivně prověřovali gólmana Daniela Hufa. Robert Eriksson projel nadvakrát českou obranou, v obou případech však selhal v zakončení.

Oproti tomu padl první gól do branky švédského gólmana. Do přečíslení se dostali Lukáš Šmíd s Janem Kvapilem. Brankář Granberg se sice ještě snažil o zásah, ovšem Šmíd jej nekompromisně prostřelil nad jeho betonem.

Po vstřelení úvodní branky převzali Češi otěže hry a častokrát se vydávali do útoku. S obrovským tlakem daným větším množstvím střeleckých příležitostí se ale Grandberg dokázal vypořádat.

Po sérii přesilovek se i Švédové dostali na delší dobu ke kotouči. Většinu času s ním pouze kličkovali na své polovině hřiště, přičemž každý jejich pokus o útok byl českým týmem rozehnán velmi brzy.

Z protiútoku se následně dokázali čeští hokejisté prosadit i podruhé. Z obranného bloku nejprve vyjel David Jindra, jehož střelu Granberg zachytil, následně se do dalšího zakončení dostal Jan Kvapil. Proti jeho střele pod břevno byl již švédský gólman bezmocný.

I švédský tým posléze ukázal, že se nebojí nebezpečných situací a vydal se k celkem odvážnému výpadu směrem k Danielu Hufovi. Erikssonovu přihrávku si před brankovištěm pohotově a s vidinou odkryté branky zpracoval Alexander Härling. Český gólman ale dokázal bleskově zareagovat a udržel pro svůj tým dvoubrankový náskok.

V útoku pak více vyčníval český tým. Střela Filipa Nováka našla své vyústění v plexiskle nad brankou Granberga. Po ní se hra dostala do poklidnějšího spádu, který ale narušili Švédové svou souhrou v útočném pásmu. K zakončení se odhodlal William Nilsson, ovšem Huf zůstal i nadále ve střehu. Závěr první půle pak přinesl mnoho výraznějších šancí na obou stranách, skóre se ale po žádné z nich nezměnilo.

Druhá polovina utkání byla zahájena povedenou akcí v podání českého týmu. O tu se postaral Filip Novák, před kterým se otevřel volný prostor brankoviště. Český útočník ale v klíčovém momentu branku minul. Češi se ale nadále drželi na soupeřově polovině a z různých pozic se pokoušeli Granberga překonat.

Což posléze vedlo i k třetímu českému gólu. Z levé strany se směrem k brance vyřítil David Jindra, který prudce trefil prostor u bližší tyče, nad ramenem švédského gólmana.

Hra posléze pokračovala u švédského gólmana, byť i Švédové občas pročeřili vody i na opačné straně. Všechny šance ale s velkou spolehlivostí blokovali oba brankáři. Postupně však stále více a více začali útočně hrozit švédští hokejisté.

Do závěrečné desetiminutovky vstoupily oba celky s jistou vyrovnaností. Ta se projevovala v pravidelném střídání ve výpadech na branky soupeřů. K znovuzískání převahy pomohla Česku přesilovka. Během ní Granberg znovu musel čelit většímu množství střeleckých pokusů. V ostřelování švédské branky pokračovali čeští hokejisté i po skončení této přesilové hry a zahájení té následné. Což přineslo i obrovskou gólovou příležitost pro Čechy. Doslova dotlačil puk za brankovou čáru Filip Novák. Sudí se ale chvilku radili, nakonec rozmáchli rukama.

O chvilku později se ale čtvrté trefy český tým dočkal! Znovu to byl Filip Novák, který se po přihrávce z první napřáhl a prudce umístil puk za záda švédského brankáře. Následně padl i pátý gól českého celku. Po povedené individuální akci dokázal kotouč do branky uklidit Michal Hotěk. Závěr zápasu dohrával český tým v přesilovce a v poklidu, čímž si došel pro pětigólové vítězství.

Švédsko – Česká republika 0:5

Branky a nahrávky: 4. Šmíd (Kvapil), 10. Kvapil, 24. Jindra (Šmíd), 36. Novák (Turek), 38. Hotěk

Vyloučení: 5:1

Využití: 0:1

Foto: World Inline