Junioři dlouho drželi vedení, v závěru neodolali švýcarskému tlaku

Junioři dlouho drželi vedení, v závěru neodolali švýcarskému tlaku

Velmi dlouho drželi čeští reprezentanti vedení v zápase proti Švýcarsku po trefě Jiřího Šmahela. Vedení se navíc po většinu herního času snažili navýšit, naráželi ovšem na téměř bezchybného švýcarského gólmana Yannicka Marka. Na opačné straně předvedl řadu famózních zákroků debutant na mistrovství Martin Altrichter. Třináct vteřin před koncem se ale Švýcarům povedlo narušit českou rozehrávku a vyrovnat na konečných 1:1. Češi ale nemusí smutnět, již zítra se mohou poprat o první místo ve skupině proti Francii.

První minuty zápasu přinesly oboustranně vyrovnanou hru. Do první šance se dostali Švýcaři, Tim Neumeister z mezikruží vypálil na Altrichtera, který do dráhy letu puku vložil lapačku. Oba týmy se následně předbíhaly v rozehrávce zpoza vlastní branky. Posléze se osmělily i k několika samostatným průnikům na branku. Vždy ale narazily na soupeřovu obranu.

V šesté minutě to ale Čechům vyšlo! Velmi rychlou kombinací na jeden dotek se dostali až před brankoviště. Tam se kotouč dostal k Jiřímu Šmahelovi, který bezpečně uklidil puk do soupeřovy svatyně.

Gól české hráče nabudil. Po jeho vstřelení se dostávali do větších šancí. Jednu z nich měl na své holi opět Jiří Šmahel, který tentokrát z mezikruží trefil pouze břevno Markovy branky. Určitou naději přineslo Švýcarům vyloučení Davida Jindry, ovšem českým hráčům se povedlo vytvořit velice pevný obranný blok, který navíc zezadu hájil bezchybný Martin Altrichter. Po vyrovnání sil se Češi opět zmocnili herní režie. Obrovské množství střel ale Yannick Mark vykryl, navíc v závěru poločasu se i Švýcaři dostávali do šancí. Na výsledku prvního poločasu se ale již nic nezměnilo. Češi odcházeli do kabin s jednobrankovým vedením.

Úvod druhé poloviny pokračoval v duchu konce první. Velmi rychle ale Češi zvýšili svou aktivitu a Mark se opět musel v brance velmi ohánět. Obrovskou šanci měl Josef Vranec. Při výpadu jeden na jednoho se dostal ke střele z pravé strany mezikruží, ovšem ani on na Marka nevyzrál. S postupujícím časem se Češi stále více a více tlačili na branku, Yannick Mark ale vystavěl nepropustnou tvrz ve své brance.

Švýcaři se lehce nadechli během své další přesilovky. Veškerá jejich snaha ale byla precizně zastavována českou obranou a gólmanem Altrichterem. Několik dalších šancí si švýcarský tým připsal i po vyrovnání sil. Záhy se však situace z českého pohledu uklidnila a přesunula zpět před Marka, který opět předvedl řadu famózních zákroků. V závěru čekala na Švýcary další přesilovka. I tu Češi nakonec uhájili, navíc v jejím konci mohl ještě Lukáš Šmíd navýšit české vedení. Trefil ale pouze Markovu lapačku.

Závěr poločasu přinesl drtivý švýcarský tlak. Ten navíc patnáct vteřin před koncem proměnil ve vyrovnávací trefu svou střelou z otočky Raffaele Cioffio, který zajistil pro zemi Helvétského kříže bod.

Česko - Švýcarsko 1:1

Branky a nahrávky: 6. Šmahel (Jindra) – 40. Cioffio (Kessler). Vyloučení: 3:1

Sestavy

Česko: Altrichter – Kvapil (C), Jindra, Turek, Novák – Vranec, Marek, Göndör, Hotěk – Šmíd, Svoboda, Šmahel.

Švýcarsko: Mark – Schmucki, Henrich, Steger, Schryber, Steger, Bieri, Cioffo, Neumeister, Patt, Rohner, Kessler, Planzer, Anderegg, Rozajac.