Boj o první místo ve skupině ovládly Češky! Obhájkyním zlata z USA nasázely pět branek

Boj o první místo ve skupině ovládly Češky! Obhájkyním zlata z USA nasázely pět branek

V přímém boji o první místo ve skupině A si to česká děvčata rozdala s obhájkyněmi světového zlata z USA. Už od počátku v utkání výrazně dominovala, což potvrdila dvěma povedenými góly z prvního poločasu. Ve svém tlaku na americkou branku neustávala ani v poločase druhém, ve kterém nasázela za záda Rackleffové další tři branky! Definitivně tak ovládla svou skupinu bez ztráty bodu a pouze se dvěma obdrženými góly. Již pozítří svedou souboj ve vyřazovacích bojích.

Již od prvních minut do utkání nastoupily oba týmy s plným nasazením a na obou stranách byly vidět šance. Nejprve McGovernová dvakrát dorážela před Škodovou, následně se prokličkovala do příležitosti Vanišová a americká brankářka na poslední chvíli zastavila kotouč u tyče. Vzápětí se do samostatného úniku dostala Poguová, jenže česká brankářka její velkou šanci zneškodnila. Dobrou příležitost měla Mlýnková, po které ještě dorážela Čajanová, ale i Rackleffová se vyznamenala a držela čisté konto.

První branka padla ve 12. minutě a postaraly se o ni české hráčky! Mrázová nezištně našla volnou Natálii Mlýnkovou u pravé tyče, která měla dostatek času a prostoru, aby pověsila kotouč nad lapačku Rackleffové. Srovnat mohla Poguová, jenže její druhá gólová šance skončila jen na spojnici tyčí. A to znovu potrestaly Češky. Jůzková ještě skórovat nedokázala, ale kotouč před brankou sebrala neobsazená Kristýna Kaltounková, která si počkala a zasunula jej v 17. minutě pod beton Rackleffové. 

Vstup do druhé části vyšel českým děvčatům! Ve 21. minutě projela středem pole Natálie Mlýnková a dokázala v rychlosti ještě zamířit a trefit prostor pod vyrážečkou Rackleffové. Američankám nepřálo štěstí a Gianninová zase jen orazítkovala tyč. Češky navíc nadále byly lepším týmem a na rozdíl čtyř branek mohla zvýšit Vanišová, jenže její zakončení po pasu Mrázové zneškodnila americká gólmanka na poslední chvíli koncem betonu. O překvapení se pokusila Čajanová, která vypálila přes clonící soupeřku a nadělala brankářce USA velké potíže.

Americký tým se ale stále nevzdával a kontaktní gól měla na hokejce Curtisová, jenže ani jí se nepodařilo překonat výborně chytající Škodovou. Když navíc česká děvčata dostaly výhodu přesilové hry, získaly už čtyřbrankový náskok. Mrázová totiž ve 34. minutě posunula na Mlýnkovou, která ještě skrz brankoviště vybídla k zakončení Sáru Čajanovou, jenž nezaváhala. Alespoň snížit Američanky dokázaly o minutu později, když ke střele z pravé strany natáhla Allison Marie Eraová, která vymetla pavučinky v české kleci.

Závěr si už české reprezentantky ohlídaly, v poslední minutě navíc ještě do prázdné branky pátou branku přidala Kristýna Kaltounková Do vyřazovacích bojů tak půjdou z první příčky ve skupině A!

USA – Česko 1:5 (0:2)

Branky a nahrávky: 35. Eraová – 12. Mlýnková (Mrázová), 17. Kaltounková (Jůzková), 21. Mlýnková, 34. Čajanová (Mlýnková), 40. Kaltounková (Flachsová).

Vyloučení: 1:0 Využití: 0:1.

Sestavy

USA: Rackleffová – Gianniová, Furiaová – Fryová, McGovernová, Bryantová, Nicholsonová, Curtisová, Poguová, Eraová, Loyathová, Furiaová. 

Česko: Škodová – Jančová, Mrázová, Mlýnková, Čajanová – Flachsová, Kovářová, Vanišová, Kaltounková – Němcová, Pipková, Jůzková, Vonková.