Na podruhé to proti Američankám nevyšlo, českým hráčkám o malý kousek uteklo zlato

Na podruhé to proti Američankám nevyšlo, českým hráčkám o malý kousek uteklo zlato

Velmi drtivý tlak bohužel na výhru ve finálovém utkání nestačil. České hráčky se prezentovaly vysoce aktivním výkonem, který dokázala Kristýna Kaltounková přetavit ve dvě gólové trefy. Mnoho dalších příležitostí zahořelo na gólmance amerického týmu. Téměř celou dobu naprosto suverénní česká ženská reprezentační výprava ale může být na stříbrné medaile pyšná, vždyť to byla právě ona, která jako jediná porazila mistryně světa, navíc výrazným rozdílem. O zlato mohou Češky zabojovat znovu na dalším mistrovství příští rok v katalánské metropoli Barceloně.

První polovinu finálového utkání začaly české hráčky pozvolným přechodem na americkou branku. Útočný tlak vynesl Češkám již v druhé minutě první přesilovku. Tu zahájily několika zakončeními v podání Kateřiny Mrázové, následoval samostatný průnik Natálie Mlýnkové. Američanky ji ale celou ubránily.

Samy se následně dostaly do šance, ze které padla první branka dnešního utkání. Několika přihrávkami v útočné zóně se dostala v 5. minutě ke kotouči Celeste Michelle Loyathová na pravé straně, která v obrovské rychlosti napálila puk do odkrytého prostoru branky.

Byly to ale Češky, které šly za obrovské podpory fanoušků jako lvice za vyrovnáním. Velmi rychlé akce ale končily v náručí gólmanky Rackleffové. Poměrně výraznou příležitost měla Kateřina Mrázová. Sama stála v mezikruží, bohužel však branku přestřelila.

Již v desáté minutě si Američanky vzaly time-out, po kterém se natlačily před Blanku Škodovou. Českým obránkyním se ale povedlo bleskově hru přenést. Načež samy započaly v ohrožování svatyně Jetty Rackleffové.

Češkám se následně podařilo srovnat! Povedenou akci do útočné fáze přenesla Kateřina Pipková, která poslala kotouč na Martinu Vonkovou. Střela Vonkové se ale přes gólmanku a hlouček hráčů před ní stojících dostala až ke Kristýně Kaltounkové, která tvrdě a nekompromisně napálila kotouč do branky.

Další velké šance byly spíše vidět na americké straně. Sérií bleskurychlých kombinací dostávaly Američanky Blanku Škodovou pod tlak, ta ale zvládala vše s přehledem odrážet. To se změnilo po time-outu českých hráček, kdy se opět chopily Češky herního kormidla.

Znovu to byla Kristýna Kaltounková, která otočila skóre ve prospěch českého týmu. Sama stála v pravém kruhu, z něhož trochu překvapivě vyslala přízemní střelu přes americkou obránkyni. Rackleffová jí zřejmě vůbec nečekala, tudíž nezvládla nijak zareagovat.

V závěru se oba týmy přetahovaly o puk a o střelecké příležitosti. Ke gólu to ale ani na jedné straně nevedlo. Češky zaslouženě vedly 2:1, navíc do druhé půle vstupovaly v početní výhodě.

Českým reprezentantkám chvilku trvalo, než se zformovaly do přesilovkové formace. Z ní opět posílaly na Rackleffovou jednu střelu za druhou, i nyní si ale americká gólmanka dokázala se vším poradit.

Následně se ale Američanky dostaly do útoku, z něhož také znovu dokázaly vyrovnat. Z pravého kruhu zamířila na branku Brooke Ann Bryantová, jejíchž střela se smolně odrazila o vnitřní část betonů Škodové za brankovou čáru.

I potom to byly znovu české hráčky, které určovaly směr a tempo hry. Ve svém pásmu se ale Američanky velmi rychle pohybovaly, čímž blokovaly většinu akcí Češek. Samy se vydávaly do protiútoků. Proti tomu vytáhly české reprezentantky spolehlivou kombinaci, díky které sevřely své protihráčky na jejich polovině.

Drtivému tlaku ale Američanky dlouho odolávaly a samy se dostávaly do zajímavých šancí. Oba celky ale držely nad vodou gólmanky. Až nakonec byly Američanky úspěšnější a znovu získávají vedení. Elisa Poguová si obhodila u levého mantinelu Karolínu Kovářovou, načež se vydala střemhlav proti brance a v rychlosti poslala kotouč za záda Škodové.

Češky ale i nadále pokračovaly ve své hře. Jetta Rackleffová tak stále čelila mnoha nájezdům na svou branku. Zejména díky americkému obrannému bloku ale dlouho odolávala. Tlak českého týmu ale s ubývajícím časem narůstal, Češky dokonce útočily v pěti hráčkách. Bohužel ale další gól nepřidaly. O velmi malý chloupek podlehly Američankám, které si připsaly druhou zlatou medaili v řadě. Dnes si USA připisuje po triumfu juniorů nad domácí Itálií druhé vítězství na mistrovství. Již příští rok v Barceloně ale budou mít české hráčky opět příležitost porvat se o zlato. Na výkon na letošním mistrovství ale mohou být velmi hrdé, téměř celý šampionát byly naprosto suverénní.


USA - Česko 3:2

Branky a nahrávky: 5. Loyathová (Curtisová), 23. Bryantová (Nicholsonová), 32. Poguová – 13. Kaltounková (Pipková), 17. Kaltounková (Kovářová).

Vyloučení: 2:0. Využití: 0:0.

Sestava USA: Rackleffová – Gianninová, Furiaová – Fryová, McGovernová, Bryantová, Nicholsonová, Curtisová, Poguová, Eraová, Loyathová.

Sestava ČR: Škodová – Jančová, Mrázová (C), Čajanová, Mlýnková – Flachsová (A), Kovářová (A), Vanišová, Kaltounková – Němcová, Pipková, Jůzková, Vonková.

Zdroj fotografie: World Skate (Roberta Strazzabosco/Max Pattis)