Dramatický duel rozsekl Petr Šinágl, Češi postoupili do semifinále

Dramatický duel rozsekl Petr Šinágl, Češi postoupili do semifinále

Ve čtvrtfinále čekal na Česko velice nepříjemný soupeř. Národní tým se utkal s Amerikou, která na turnaji vyhrála všechny duely. Zámořský soupeř v utkání dvakrát vedl a utkání brankou v úplném závěru dokonce poslal do prodloužení. Síla svěřenců Martina Mecery a Tvrzníka se ale ukázala v době, kdy Petr Šinágl rozhodl v prodloužení.

Český celek na Američany vletěl a Marek Loskot se v úvodních pěti minutách dostal do dvou velkých šancí. Nejdříve zakončoval z pravého kruhu do bližší šibenice, kde ale McCollum skvěle zasáhl. Následně unikal sám, ale ani tentokráte neuspěl, nyní bekhendem. Martin Fiala po zákroku na jeho osobu oplácel a šel na lavici hanby. Přesilovou hru Američané využili v poslední sekundě. Andrew Cripps míchal před Sedlářem a počkal si na nájezd Christophera Kendalla, kterému hned předal kotouč. Americký útočník se střelou do prázdné klece nemýlil - 0:1

Po nevyužité šanci Patrika Šebka, jenž zakončoval do protipohybu brankáře, přišla protiakce a Kendall byl opět nebezpečný. Nyní se mu ale z úhlu pozorného Sedláře překonat nepovedlo. První přesilová hra byla ovšem využita v závěru prvního poločasu také na straně Česka. Patrik Šebek nabil Petru Kafkovi, jenž propálil McColluma - 1:1

V průběhu druhého poločasu byli o něco aktivnější hokejisté Česka, kterým se ale nedařilo vstřelit tak důležitou vedoucí branku. V dobrých šancích byli Marek Loskot a Robin Malý, ani jeden ale McColluma nepokořil. A z první nebezpečnější akce udeřili Američané. Brandon Hawkins se pořádně opřel do kotouče a propálil Sedláře - 1:2. Netrvalo ovšem dlouho a Češi se dočkali vyrovnání. 

Svého soupeře zatlačili v době, kdy měli výhodu. Petr Kafka vyslal dělovku, kterou McCollum vyrazil jen před sebe, zde byl pozorný Jakub Bernad, jenž zamířil pod víko a srovnal na 2:2. Stejný hráč si o pár chvilek později sjel před branku, kde zakončoval po stahovačce. Nyní byl ale úspěšnější brankář Milwaukee Admirals. Obrat přišel až o pár minutek později. Jakub Bernad objel branky a našel mezi kruhy Robina Malého, který puk napasoval do levého růžku. Parádní branka znamenala vedení 3:2.

Američané se ale nevzdali a do utkání se vrátili. V posledních dvou minutách odvolali brankáře a zároveň byl vyloučen Tomáš Rubeš. Přesilovku zámořský soupeř zahrál náramně a po přihrávce od pravého mantinelu ke vzdálenějšímu kruhu se z první dokázal prosadit Matthew Sarvak - 3:3. Druhá využitá přesilovka znamenala remízu, utkání šlo do prodloužení.

Prodloužení bylo hodně vyrovnané a opatrné. Aktivnější na puku byli Češi, ale do vyložených šancí se na startu nastavení nedostávali. Hrdinou se v polovině prodloužení stal Petr Šinágl, jenž dorazil za záda McColluma odražený kotouč a stal se českým hrdinou - 4:3.

Česko – USA 4:3p

Branky a nahrávky: 19. Kafka (Šebek), 32. Bernad (Kafka), 36. Malý (Bernad), 45. Šinágl (Chamrád) – 9. Kendall (Cripps), 29. Hawkins (Merrigan), 39. Sarvak (Hawkins)

Vyloučení: 2:1.
Využití: 1:2.

Sestava Česka: Sedlář – Šebek, Strýček, Kafka, Loskot – Zbořil, Malý, Bernad, Rubeš – Kuťák, Cik, Šinágl, Fiala – Chamrád, Vyoral.
Sestava USA: McCollum – Kendall, Faught, Sarvak, Gonzalez, Merrigan, Durinka – Cripps, Marker, Schultz, Hawkins.

Foto: Roberta Strazzabosco & Max Pattis


26.07.2018 16:10| 2.kolo
Česká republika
Česká republika
USA
4:3 P
USA
Přesilové hry: 4:3 | PPG: 1:2 | SHG: 0:0