Osm týmů si zahraje o čtyři místa na Final Four. Extraligové čtvrtfinále je tady!

Osm týmů si zahraje o čtyři místa na Final Four. Extraligové čtvrtfinále je tady!
autor fotografie: Ondřej Šlampa

Osm nejlepších týmů Stilmat extraligy se v sobotu utká ve čtvrtfinále play-off. Vítěz skupiny Západ a úřadující šampion Prague Rats narazí na městského rivala Roller Storm, kterému v základní části dvakrát podlehl. Lídr skupiny Východ Brno půjde na Uherský Brod, stejně jako v minulé sezoně pak proti sobě stanou Přerov a Zlín. Čtvrtou dvojici ve vyřazovacích bojích tvoří Hradec Králové a Hořovice.

IHC Prague Rats – IHC Roller Storm Praha

Prague Rats vyhráli skupinu Západ se sedmnácti body. Stejně jich nasbíral i druhý Hradec, Rats ale díky výhrám 4:1 a 8:4 měli lepší bilanci ze vzájemných zápasů. Během osmi extraligových kol zaznamenal obhájce titulu dvě porážky a obě proti městskému rivalovi Roller Storm. Ten v derby uspěl 7:4 a před týdnem na závěr základní části 6:3. V tabulce nicméně obsadil až čtvrté místo. Bodově sice dorovnal třetí Hořovice, ve vzájemných duelech ale získal méně bodů (8:7 po prodloužení, 4:5) a obsadil horší pozici.

Bodování Rats v základní části vyhrál útočník Oscar Flynn, který se v osmi zápasech prezentoval sedmi góly a deseti asistencemi. Z mužstva Roller Storm jej dokázala předčít dvě jména. Útočník Lukáš Strnad s 21 body za deset gólů a jedenáct nahrávek a obránce Mikuláš Skoupý s 23 body za osm gólů a patnáct asistencí. Skoupý byl celkově druhým nejproduktivnějším hráčem skupiny Západ letošního ročníku.


ILHK Hradec Králové – HC Cvočkaři Hořovice

Hradec Králové si výrazně polepšil v posledním kole základní části. V Třebechovicích, kde nastupuje k domácím zápasům, vyzrál na Hořovice i Černošice. V konečném důsledku tak může litovat dvou proher s Prague Rats, které ho připravily o první příčku tabulky skupiny Západ. S hořovickými Cvočkaři si Východočeši poradili v obou vzájemných utkáních. Venku na úvod základní části zvítězili vysoko 13:5, v domácím prostředí pak 8:6. Hořovice se vyhnuly sérii s Rats díky lepší bilanci ze zápasů s Roller Storm Praha. Jako třetí tým tabulky je tak čeká druhý Hradec.

V kádru Hradce působí nejproduktivnější hráč skupiny Západ. Útočník Aleš Půlpán jako jediný překonal Mikuláše Skoupého z Roller Storm Praha, během osmi střetnutí skóroval patnáctkrát a na dalších dvanácti trefách svého celku se podílel přihrávkou. Současně se stal nejlepším střelcem české skupiny. Hořovický dres obléká zase obránce Andrej Adamec – s šestnácti asistencemi nejlepší nahrávač skupiny Západ. Za osm kol vedle nich ještě vsítil pět gólů a v souhrnném bodování skončil pátý za Půlpánem, Skoupým, Strnadem a také klubovým spoluhráčem z obrany Danielem Čechem. Tomu s bilancí 7+15 připadla třetí pozice.


Mission Roller Brno – IHC KANCI Uherský Brod

Brno z předešlé sezony obhajuje stříbro. Zkraje základní části sice dvakrát zaváhalo, když prohrálo první dva zápasy, od té doby ale šestkrát v řadě neztratilo ani bod. Na čtvrtfinále se Mission Roller naladil proti Boskovicím, které na domácí půdě smetl 11:1. Skupinu Východ opanoval s čtyřbodovým náskokem na druhý Přerov, který porazil na Hané i na svém stadionu (7:3, 6:2). Mezitím zvítězil 5:3 v Uherském Brodě, právě Kanci jsou však jedním ze soupeřů, který už Brňany letos dokázal pokořit. V prvním kole základní části zdolali Jihomoravany 5:4 po samostatných nájezdech.

K této výhře přidali ještě tři po prodloužení – dvě nad zlínskými Devils a jednu nad Boskovicemi. Dohromady tak získali osm bodů a do čtvrtfinále jdou z čtvrtého místa. Pro Brod jde o výrazný úspěch, v předchozích dvou letech v tabulce vždy skončil poslední bez jediného bodu. Proti Brnu bude spoléhat na obránce Jiřího Suhradu (9+13) a Daniela Gazdu (11+10). Oba patří mezi pět nejproduktivnějších hráčů skupiny Východ. O bod více než Suhrada zaznamenal brněnský bek Radek Kučeřík, jenž se prosadil osmkrát a přidal patnáct asistencí.


IHC Night Birds Přerov – IHC Devils Zlín

Loni opanoval skupinu Východ Zlín. Za osm zápasů prohrál jen jednou a nasbíral dvacet bodů. O osm bodů více než čtvrtý Přerov. Ve čtvrtfinále ale Devils roli papírového favorita potvrdit nedokázali. V prvním duelu sice doma Night Birds udolali 6:5, v odvetě se však z těsné výhry radovali pro změnu Hanáci (4:3). O postupujícím do Final Four tak za stavu 1:1 na zápasy musela rozhodnout nadstavba a náhlá smrt. Klíčovou branku vstřelil po čtyřech a půl minutách přerovský Karel Plášek a pro Zlín sezona skončila. Mezi nejlepší čtyři pronikly „sovičky“.

Tentokrát se v základní části lépe umístil Přerov. Zlín ho sice v posledním kole vystřídal na druhé příčce, když zvládl vzájemný souboj na Hané 9:4. Night Birds ale měli k dobru ještě utkání proti Uherskému Brodu. V něm nakonec uspěli 6:5, vrátili se na druhé místo a v sérii proti Devils uzmuli výhodu domácího hřiště. Z Přerovanů nejčastěji bodoval útočník Jakub Navrátil (7+12), jenž startoval pouze v pěti duelech a závěrečného kola základní části nezasáhl. Zlín zase táhl například útočník Lukáš Chludil (7+15), spolu s brněnským Kučeříkem nejlepší nahrávač skupiny Východ. Dařilo se také zadákům Davidu Hrazdirovi (7+13) a Adamu Bachánkovi (11+3). Druhý jmenovaný spolu s brodským Gazdou nastřílel nejvíce branek z moravské skupiny.

ROZPIS UTKÁNÍ ČTVRTFINÁLE PLAY-OFF