O výhru přišli v závěru. Češi zakončili skupinu remízou s Francií

O výhru přišli v závěru. Češi zakončili skupinu remízou s Francií

Čtyřicet jedna sekund dělilo české inline hokejisty od vítězství. Museli se tak smířit v závěrečném duelu základní skupiny pouze s bodem za remízu 3:3. I ten jim však v duelu s Francií stačil k tomu, aby postoupili do play-off mistrovtsví světa v Itálii ze druhého místa Černé základní skupiny. Ve čtvrtfinále se Češi utkají v pátek od 8:30 s Týmem Světa.

Český výběr musel odcestovat k závěrečnému duelu základní skupiny opět do Merana, kde odehraje i čtvrtfinále a případné semifinále. Na závěr skupiny je čekala Francie, která doposud na šampionátu zaostávala za očekáváním a porazila pouze outsidera z Německa. K zápasu však oba týmy přistoupily zodpovědně a oba celky se už prezentovaly hrou, kterou by chtěly hrát v play-off. „Čekali jsme, že se bude hrát vyrovnaný zápas. S nimi je to tak vždycky. Obě mužstva se vždy přetahují,“ konstatoval autor první branky českého týmu Ivo Jindrák.

Kontroverzní vyloučení zhatilo výhru

Národní tým byl po většinu zápasu aktivnějším týmem. Měl jasnou převahu na puku a vykoušel si i změnu tempa hry, kterou by se rád prezentoval i v play-off. Od vítězství jej dělila necelá minuta. I bod jim ale zajistil konečné druhé míto ve skupině. „Věděli jsme o tom, že by nám mohl stačit, ale chtěli jsme samozřejmě vyhrát,“ prohlásil Jindrák.

O vítězství připravilo český tým kontroverzní vyloučení Tomáše Würtherleho, jehož rozhodčí vykázali na začátku 39. minuty za sekání. Posléze ještě obdržel osobní desetiminutový trest. „Vyloučili ho za zákrok, který tady v průběhu zápasu desetkrát na každé straně pustili a najednou v závěru zápasu vykáží našeho hráče. Francouzi odvolali ještě gólmana, ale měli štěstí, protože se k nim puk odrazil,“ komentoval celou situaci padesátiletý bek z pražského Roller Stromu.

Do play-off půjdou Češi ze druhé pozice. Z protější Červené skupiny narazí na Tým Světa a úvodní buly na pátečních 8:30, tím se odstartuje celý program vyřazovacích bojů v Meranu. Klíčový duel šampionátu budou hrát dvanáct hodin po zápase s Francií. Jindrák se však nabitého programu nebojí. „Musíme se hlavně pořádně vyspat. Připravit se na zápas a věřím, že postoupíme,“ řekl.

Česko - Francie 3:3 (2:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 2. Kala (Vápeník), 11. Jindrák (Kolínský), 31. Vápeník (Mecera) – 10. Brocherie (Guiheux), 22. Reigner (Guiheux), 40. Guillon (Brocherie). Vyloučení: 1:0 + Würtherle osobní trest. Využití: 0:1.

Konečná tabulka Černé skupiny

1. Slovensko 4 0 0  29:9  12 bodů
2. Česko  2 1 1 24:14 7 bodů
3. Kanada  2 0 2  9:13 6 body
4. Francie  1 1 2  13:19 4 body
5. Německo 0 0 4  11:32 0 bodů