Mistrovství světa Masters a Veterans – den pátý

Mistrovství světa Masters a Veterans – den pátý

Předposlední den mistrovství světa Veterans a Masters v Novém Jičíně a Přerově je minulostí. Zatímco veteráni oslavili postup do finále, poté co jednoznačně 9:3 porazili Kanadu, Masters museli skousnout těsnou porážku s Francií a zahrají si o bronz.

Jako první byly v Přerově na programu utkání o konečné deváté až dvanácté místo, to znamená mezi týmy, které neuspěly v osmifinále. Slováci šli do akce proti Slovincům a znovu neuspěli, prohráli 1:4. Už po dvou minutách byl stav 1:1, ale pak už se prosazovali pouze Slovinci. Poté se vydali na plochu hráči Velké Británie a Austrálie a v souboji dvou anglicky mluvících zemí dopadli lépe Britové, kteří vyhráli 6:2. Australané sice dokázali jednou srovnat, ale pak už nedokázali s Brity držet krok.

Následovaly dvě bitvy o páté až osmé místo. Podruhé se na mistrovství světa utkaly reprezentace Německa a Itálie a znovu se z vítězství radovali naši západní sousedé. Italové sice předvedli zlepšený výkon, stejně ale prohráli 1:3. Mnohem větší rozdíl mezi vítězem a poraženým byl v utkání USA a s Maďarskem. Američané jasně dominovali a s přehledem svého soka zdolali 12:2.

Pak už došlo v Přerově na vrchol dne, tedy oba semifinálové duely. Jako první vyjeli na bojiště inlinehokejisté Švýcarska a Kanady. A jednalo se nakonec o jednoznačnou záležitost reprezentace země helvetského kříže, která svého soupeře zostudila debaklem 7:1, hattrickem se pasoval na hrdinu Rolf Schrepfer.

Naprostý zlatý hřeb večera byl na programu posléze, ale bohužel nepotěšil fanoušky českých barev. Domácí reprezentace totiž nezvládla souboj s Francií a semifinále prohrála 3:4. Češi sice vedli 2:1, ale závěr utkání patřil soupeři. Česko tak zlato z loňského mistrovství světa Masters neobhájí, čeká ho boj o bronz proti Kanadě.

V Novém Jičíně byl podobný program, i zde byly hlavním bodem dne semifinálové duely. Začínalo s však soubojem Nového Zélandu s Austrálií o předposlední deváté místo. Australané stejně jako včera zvítězili, takže devátí skončí na turnaji oni. I tak ale zítra dojde na třetí utkání těchto dvou týmů, už v něm ovšem o nic nepůjde.

Francie s Německem sehrály duel o páté až osmé místo. Zatímco v prvním vzájemném utkání na mistrovství vyhráli Francouzi jednoznačně 11:3, tentokrát Němci vydrželi se silami až do konce a radovali se s cenného skalpu Francouzů v poměru 5:3. Itálie poté splnila role favoritů a s Velkou Británií si poradila 4:1. Rozhodla už první půlka, ve které Italové nastříleli tři góly a sami nedostali ani jeden.

V prvním novojičínském semifinále se utkali Slováci se Spojenými státy. Slovenský tým byl lehkým favoritem, ale čekal se velký boj. Jenže Američanům se nepovedl vstup do zápasu, první poločas prohráli 0:4. Začali hrát až ve druhém, kde sice svou ztrátu snížili na 3:4, ale vyrovnat už nedokázali, i když velmi dlouho hráli power play. Prohráli nakonec 3:6.

A pak už došla řada na Čechy a jejich souboj s Kanaďany. Stejně jako Slováci, i Češi měli výborný vstup do utkání. Pomohla jim i rychle proměněná přesilovka a už po osmi minutách vedli 3:0. Do poločasu přidali ještě další dvě branky a ve druhém poločase už více méně kontrolovali výsledek. Kanada se nepřiblížila blíž než na čtyři branky a nakonec Češi slavili po výhře 9:3. Hattrickem se zaskvěl Jiří Heš a i díky němu se Česko zítra střetne v pikantním finálovém duelu se Slovenskem. Kanada si to v derby rozdá s Američany o bronz.